Afbeelding

Boxtel dient aanvraag Fairtrade Gemeente in

Algemeen
BOXTEL - Maandag is de aanvraag voor Fairtrade Gemeente voor Boxtel op de post gegaan. De werkgroep Fairtrade Gemeente Boxtel heeft hard gewerkt om aan het eisenpakket te voldoen en in aanmerking te komen voor de titel. Ze is van mening dat ze nu op het punt is beland dat ze de aanvraag met een gerust hart in kan dienen. Arjen Witteveen (voorzitter werkgroep Fairtrade Gemeente Boxtel) en Johan van den Biggelaar (beleidsmedewerker duurzaamheid en klimaat, namens wethouder Peter van de Wiel) verstuurden samen de envelop met de aanvraag. Het is nu aan de jury van Fairtrade Gemeenten om hun oordeel te vellen. De werkgroep hoopt de titel te mogen ontvangen tijdens de Fairtradeweek 2013, die dit jaar van 24 oktober tot en met 3 november plaatsvindt.

In de werkgroep Fairtrade Gemeente Boxtel zitten afgevaardigden van Werkgroep Mondiaal Boxtel, Werkgroep Lokale Agenda 21, Transition Towns Boxtel en de gemeente. Zij hebben zich anderhalf jaar ingezet om aan het eisenpakket te voldoen en in aanmerking te komen voor de titel Fairtrade gemeente. Hierbij hebben zij zich onder andere gericht op ondernemers, door hen te stimuleren om zich meer bezig te gaan houden met eerlijke handel. Zo werd er op 11 april bijvoorbeeld een ontbijtsessie georganiseerd, om ondernemers te informeren over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Op dit moment zijn 33 gemeenten in Nederland Fairtrade. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel, die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Van bedrijven tot het café om de hoek, van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak. Om de titel te kunnen behalen moet een gemeente voldoen aan zes campagnecriteria: een lokale werkgroep, omarming van fairtrade door de gemeente, winkels die eerlijke producten verkopen, lokale organisaties die gebruik maken van fairtrade producten, het generen van media-aandacht en het opzetten van een initiatief om Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen in de gemeente te stimuleren.

Duurzaamheid is al vele jaren een belangrijk onderwerp in het beleid van de gemeente Boxtel. Naast het stimuleren van duurzaam handelen in bouw- en natuurprojecten, stimuleren wij als gemeente ook graag de consumptie van duurzame producten. Het initiatief van de werkgroep Fairtrade Gemeente Boxtel om van Boxtel een Fairtrade gemeente te maken is hierin een belangrijke stap.

Uit de krant