Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: fc7f7c
Foto: Oertijdmuseum Boxtel
Algemeen nieuws

Oertijdmuseum Boxtel toont 150 miljoen jaar oude dino

Boxtel - Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft de hand weten te leggen op een ruim 20 meter lang skelet van een 150 miljoen jaar oude dinosaurus, een Diplodocus. Het is de eerste keer dat een zo groot en origineel dinosaurus-skelet in een vaste tentoonstelling in Nederland te zien zal zijn en pas het derde originele skelet dat in Europa te zien is. Met dit project hoopt het museum wetenschap en publiek op het gebied van de aardwetenschappen nog meer te kunnen interesseren. Hiermee komt een lang vervulde wens van het op dinosauriërs gespecialiseerde museum in Boxtel uit.

Vanuit het Oertijdmuseum worden al ruim 30 jaar wetenschappelijke opgravingen en studies verricht naar allerlei fossiele dieren en planten. Sinds 1999 heeft het museum zich gespecialiseerd in onderzoek en tentoonstellen van dinosaurussen.

Het versteende skelet werd in 1993 in de Amerikaanse staat Wyoming opgegraven. Paleontologie studenten van nationale- en internationale universiteiten gaan wetenschappelijk onderzoek verrichten aan dit zeer complete dinosaurusskelet. Het Oertijdmuseum had al een replica en natuurgetrouwe reconstructie van een Diplodocus in hun vaste expositie.

Samenwerking en toekomst
Door samenwerking te zoeken met onder meer het Sauriermuseum Aathal in Zwitserland en het bedrijf Creatures en Features uit Loenen kon het Oertijdmuseum de aanschaf van dit unieke originele skelet uiteindelijk rond krijgen. De verwachting is dat verdere wetenschappelijke internationale samenwerking in de komende jaren nog meer bijzondere fossiele vondsten voor het museum zal opleveren.

Op 10 oktober om 10.30 uur geeft de Brabantse gedeputeerde van Cultuur en evolutiebioloog Henri Swinkels de aftrap tot onthulling van deze bijzondere aanwinst. Daarna houdt de Nederlandse dinosaurusexpert Dr. Eric Mulder een introductie over het belang van dinosaurusonderzoek in Nederland en van dit skelet in het bijzonder. Vanaf 11.00 uur houdt de opgravingsleider van dit skelet, Dr. Kirby Siber van het Sauriermuseum Aathal, een presentatie over het zoeken en vinden van dinosauriërs in Wyoming, waarna de officiële overdracht van het skelet en een persconferentie in het Oertijdmuseum plaats zal vinden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>