Afbeelding

Toppers van de toekomst in Rabobank Veldrit Boxtel

Algemeen

BOXTEL - Op zondag 21 december is Recreatieplas De Langspier het decor van de inmiddels traditionele Rabobank Veldrit Boxtel. Een wedstrijd waar renners uit zowel binnen- als buitenland op afkomen en die voor menig wereldtopper ooit de opmaat was richting een glansrijke carrière.

De organisatie van dit evenement is in handen van Stichting Wielerbelangen Boxtel. Een klein comité bestaande uit acht wielerenthousiastelingen die achter de schermen al druk bezig zijn met het treffen van alle voorbereidingen. Aart Krimp en Guus Bastings zijn al jaren nauw betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse veldrit. Beide mannen hebben zelf al vanaf hun jonge jaren vele kilometers op de racefiets afgelegd. Krimp met name op de weg terwijl Bastings als echte veldrijder het zand en de blubber verkoos boven het asfalt. “Vrijwel alle leden van ons comité zijn nog altijd fanatieke fietsers”, vertelt Bastings. “Behalve eigenlijk onze parcoursbouwer Frans van de Nostrum. Maar die heeft inmiddels ook een echt wielerhart gekregen.”
Het parcours van de nationale veldrit, waar zo’n tweehonderd renners uit binnen- en buitenland op afkomen, is er een waar de organisatie erg trots op is. “In eerste instantie, zo ongeveer aan het begin van deze eeuw, reden we de hele Langspier rond”, legt Bastings uit. “Dat betekende echter dat we de renners over een groot stuk asfalt moesten sturen. Dat is natuurlijk niet echt veldrijden. Vandaag de dag blijven we aan de kant van de plas waar ook het paviljoen staat. De firma Son Steigerbouw uit Schijndel bouwt nu ieder jaar een brug over het pad naar het paviljoen waar de toeschouwers onderdoor kunnen en de renners overheen moeten. Verder moeten de renners met hun fietsen vlak langs of soms zelfs door het water en door het mulle zand van de beachvolleybalvelden. Op het terrein naast het paviljoen ziet het publiek de coureurs nu meerdere malen per ronde langskomen en hebben ze perfect zicht op al deze spectaculaire punten.”
Wie op 21 december naar De Langspier komt heeft grote kans een kampioen van de toekomst aan het werk te zien. “Marianne Vos, Lars Boom, zomaar een paar bekende namen die ooit hier in Boxtel aan de start stonden”, herinnert Krimp zich. Bastings: “Dat is nou het mooie, dat degenen die hier in Boxtel goed rijden later soms ook daadwerkelijk de absolute top halen.”
Er wordt gereden in zes categorieën. Om 10.00 uur begint het wedstrijdprogramma met de amateurs en om 15.00 uur is het de beurt aan de elite om de wedstrijddag af te sluiten. De toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u terecht op www.cyclocrossboxtel.nl.

 

Uit de krant