Logo mooiboxtel.nl
Zo'n 25 senioren maakten dagelijks gebruik van het eetpunt.   | Fotonummer: a394e3
Zo'n 25 senioren maakten dagelijks gebruik van het eetpunt. (Foto: Sander van Kasteren)

94-jarige bewoonster op de bres voor behoud Eetpunt Elisabethsdael

Boxtel - "Het kan me niet schelen uit welk potje het komt, als er maar een oplossing komt voor ons", aldus de 94-jarige mevrouw Marietje van Dinther, die zich zorgen maakt om haar medebewoners van Vinckenrode, de gebruikers van eetpunt Elisabethsdael. Zij is bang dat een duurzame oplossing te laat komt voor het eetpunt, waarin halverwege deze maand een scheidingswand geplaatst wordt. Volgens de bewoners een opmaat naar het volledig verdwijnen van de eetvoorziening ten koste van woonruimte.

Van Dinther was dinsdagavond voorafgaand aan de raadsvergadering naar haar 'buren' in de raadzaal aan de Dr. van Helvoortstraat gekomen om daar een betoog te houden voor het behoud van het eetpunt. Dat dreigt te verdwijnen nadat Zorggroep Elde zich genoodzaakt zag het te verkopen aan Woonstichting St. Joseph. Vanaf dat moment lukt het beide partijen niet de eetvoorziening uit de rode cijfers te krijgen en wordt het met kunst- en vliegwerk overeind gehouden.

"De bewoners ontvingen hier mantelzorg", doelt Van Dinther op de activiteiten die in het eetpunt werden aangeboden toen de zorggroep er nog actief was. Langzaamaan verdwenen volgen haar steeds meer activiteiten, waarvan de maaltijdvoorziening de laatste is. "Jammer dat we nu aan de kant geschoven worden", concludeert ze. "Ik hoor dan dat je overal kunt eten: in De Rots, bij De Kinderboerderij. Waarom hier dan niet meer?"

Van Dinther verwijst naar een nieuwsbrief van de woonstichting waarin het plaatsen van een scheidingswand in het eetpunt wordt aangekondigd. Volgens de 94-jarige bewoonster meldde een medewerker van St. Joseph haar telefonisch dat de wand geplaatst wordt om woonruimte te realiseren op de plek waar nu de keuken van de eetvoorziening gevestigd is.

Haar betoog leverde Van Dinther zowel vooraf als na afloop een daverend applaus op. Bijna alle partijen noemden de toekomst van het eetpunt gedurende de vergadering eens of meerdere malen als een punt van aandacht, maar een echte oplossing kwam er niet. De wethouder gaf eerder al aan dat hij probeert voor 1 januari een businesscase samen met Zorggroep Elde en St. Joseph klaar te hebben liggen om een rijkssubsidie te kunnen ontvangen en herhaalde dat standpunt dinsdag.

Van den Broek ziet dat er op veel meer plaatsen soortgelijke situaties van kleinschalige voorzieningen voor ouderen aan het ontstaan zijn, of al bestaan. Zo wees hij op de huiskamer op Hoogheem. De rijkssubsidie is volgens hem precies bedoeld om dit soort kleine initiatieven, waarbij diverse partners samenwerken, te kunnen bekostigen. Daarom heeft hij ook goede hoop dat het eetpunt per 1 januari op een meer structureel steuntje in de rug kan rekenen. Daarbij wordt gedacht aan een combinatie van vrijwilligers met een of enkele betaalde krachten om de gaten in de planning op te vullen.

De woonstichting laat weten de wand te plaatsen zodat er geen vreemden in dat deel van het gebouw kunnen komen. De keuken blijft voorlopig gehandhaafd tot duidelijk is hoe het eetpunt verder gaat. "Er is dus voorlopig helemaal geen sprake van, dat er extra appartementen worden gerealiseerd", laat een woordvoerder de redactie weten.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>