Afbeelding

Rolstoelhandbal organiseer clinic en is op zoek naar mensen met en zonder beperking

Sport

Ter introductie van het rolstoelhandbal organiseert HCB’92 op zondag 6 maart 2016 een clinic. Hierin zullen enkele demonstratiewedstrijden worden gespeeld  en is er de mogelijkheid om de sport zelf uit te proberen. Rolstoelhandbal is voor alle leeftijden en voor zowel dames als heren. De dag duurt van 13.00u tot 18.00u en wordt gehouden in sportcomplex De Braken. Aanmelden kan via hcb92@handbal.nl, onder vermelding van ‘rolstoelhandbal’. Ook geïnteresseerde spelers/sponsoren kunnen zich wenden tot dit mailadres.

De Boxtelse sportwereld krijgt er een bijzondere sportploeg bij. Binnen handbalvereniging HCB’92 is men namelijk druk bezig met het oprichten van een rolstoelhandbalteam. Een primeur voor Boxtel en voor heel Brabant.

Het zijn mooie tijden voor het Nederlandse handbal. De afgelopen weken maakte het Nederlandse damesteam furore op het WK in Denemarken en onlangs liet het Nederlands rolstoelhandbalteam zich in Oostenrijk kronen tot officieus Europees kampioen. Met name die laatste prestatie werd door HCB’92-bestuurslid Hèlen Berkelmans met gejuich ontvangen. Samen met Marjon Korver en Anita van Engelshoven vormt zij binnen haar vereniging de commissie die zich tot doel heeft gesteld het rolstoelhandbal in Boxtel op te starten.

Eerste in Brabant
Waar bijvoorbeeld rolstoeltennis en rolstoelbasketbal al de nodige beoefenaars hebben is dat bij rolstoelhandbal nog niet het geval. Zo’n twee jaar geleden formeerde oud-handbalster Ada Stam bij haar club CSV uit Castricum het eerste rolstoelhandbalteam van Nederland. Sinds die tijd zijn er nog drie clubs met een rolstoeltak bijgekomen. HCB’92 is de vijfde vereniging in Nederland en de eerste in Brabant die deze vorm van handbal aan gaat bieden.
In juni van dit jaar was Berkelmans getuige van een demonstratie van rolstoelhandbal op de Nationale Handbaldag in Arnhem. Ze raakte hierdoor zo geïnspireerd dat ze besloot om rolstoelhandbal ook in Boxtel op de kaart te gaan zetten, mede omdat er binnen de gemeente nog geen enkele teamsport is die men in een rolstoel kan beoefenen.

Taboe doorbreken
Wat de visie van HCB’92 uniek maakt is dat iedereen zich bij het team aan kan sluiten. “Door niet alleen minder validen maar ook mensen die in principe helemaal geen rolstoel nodig hebben de kans te geven om mee te doen willen we het taboe van de rolstoel proberen te doorbreken”, legt Berkelmans uit. “Verder kan het een ideale oplossing zijn voor mensen die in het dagelijks leven nog goed ter been zijn maar die bijvoorbeeld vanwege knieklachten niet meer fanatiek kunnen sporten terwijl ze dat wel graag zouden willen. Ook binnen een revalidatietraject zouden we een rol kunnen spelen. Maar het is natuurlijk vooral ook een hartstikke mooie sport en voor iedereen leuk om te doen!”

Enthousiasme
Samen met Korver en van Engelshoven is Berkelmans inmiddels druk bezig met het regelen van allerlei zaken. Zo is er nauw contact met de andere ‘rolstoelverenigingen’ en het Nederlands Handbal Verbond. Ook is men naarstig op zoek naar sponsoren, bijvoorbeeld om de benodigde rolstoelen te financieren. Al met al is het een flinke klus maar de dames zijn stuk voor stuk enorm enthousiast over het project. En ze merken dat hun enthousiasme gedeeld wordt in de regio. Korver: “We hebben al van een aantal mensen gehoord dat ze graag bij ons willen komen spelen. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we binnen afzienbare tijd een leuk team op de been hebben.”

Foto: Cobi Neeft
Tekst: Jasper van der Aa

Uit de krant