Leerlingen JRL presenteren hun technasiumproject

Algemeen

Boxtel - Vanderlande Industries, Bosch Rexroth, Heijmans en Philips Lightning; het zijn enkele bedrijven die technasiumleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum uitdaagden om met een creatieve oplossing voor een bestaand probleem te komen. Donderdagavond presenteerden meer dan tweehonderd knappe koppen van klas 2 tot en met 6 met trots en veel enthousiasme hun innovatieve ontwerpen. Vele ouders, broertjes, zusjes en andere belangstellenden kwamen een kijkje nemen bij de vele stands en presentaties.

Wat is de invloed van verschillende voedingstoffen op de groei van planten tijdens window farming? Hoe kan een sorteersysteem voor bijvoorbeeld bagage op het vliegveld zo energiezuinig mogelijk functioneren? Daar bogen de tweedejaars leerlingen zich over. In de derde klas ontwierpen de leerlingen onder meer interactieve muziekinstallaties voor festival Muziek op de Dommel, wat bijzondere creaties als een harp met ‘lasersnaren’ en muziek componeren door het spelen van Twister opleverde. In de bovenbouw bedachten leerlingen onder andere een oplossing voor minder verspilling van marinade en voor keuzeprojecten als Warmteverlies en warmtegebruik bij water voor Hydrobusiness of een betere remming van Solanums (nachtschade) voor Van der Velden plantenkwekerij. Ook werden verschillende Meesterproeven voor bedrijven als Fokker, Aventics en de Overheid getoond.

Naast alle presentaties was er een prijsuitreiking voor de onderbouwklassen tijdens de gezamenlijke afsluiting. Deze kwam voor sommigen na anderhalf uur nog te vroeg; het vele harde werken van de leerlingen had zoveel slimme projecten en producten opgeleverd, dat de bezoekers ogen, oren en tijd tekort kwamen.


Uit de krant