De parkeerplaatsen op de Baanderherenweg hebben een te grote inrijhoek, aldus de wethouder.
De parkeerplaatsen op de Baanderherenweg hebben een te grote inrijhoek, aldus de wethouder. Foto: Jan van der Steen

Fietsen op de stoep Baanderherenweg voorlopig gedoogd

Algemeen

Boxtel - Hoewel het fietsen over de stoep bij de Baanderherenweg in Boxtel niet wenselijk is, wordt het de komende tijd gedoogd. Dat meldde wethouder Herman van Wanrooij naar aanleiding van vragen die D66 hem dinsdagavond tijdens de raadsvergadering stelde. De inrijhoek voor parkerende auto’s is te groot, waardoor die over het fietspad moeten rijden bij het inparkeren, aldus de wethouder.

Dat zoveel mensen over de stoep fietsen op de Baanderherenweg nabij de Banier was aan het licht gekomen nadat het Brabants Dagblad berichtte over een antwoordbrief van het college op schriftelijke vragen van de SP. Die partij vroeg zich af of de gemeente een aantal als onveilig ervaren verkeersknooppunten op het netvlies had. Ook het stuk van de Baanderherenweg tussen de rotonde en de Sint Severusstraat kwam in de brief ter sprake. Daar zouden fietsers van de stoep gebruik maken omdat zij zich opgejaagd voelen door auto’s die over de weg rijden. Hun ervaring is dat de weg en het fietspad te smal zijn.

Hoewel de vragen al in maart ingediend werden, volgde het antwoord van het college ruim buiten de termijn van 30 dagen, op 3 juli. Daaruit bleek dat het college wel bekijkt of de weg onder handen genomen kan worden, maar dat er nog geen knopen doorgehakt zijn. Desgevraagd kwam de wethouder daar dinsdag nog eens op terug: “Wat er aan de hand is is niet dat de weg te smal is. En ook is het fietspad niet te smal. De inrijhoek naar de parkeerplaatsen is te hoog.” Daardoor moeten parkerende auto’s een te ruime bocht maken, waardoor fietsers in het gedrang komen. Volgens Van Wanrooij is het echter kostbaar om de parkeerplaatsen om te bouwen.

Volgens de wethouder is er op dit moment overleg met het wijkberaad en is de gemeente momenteel bezig met het onderzoeken van eventuele oplossingen. “Dan moeten we de fietser die uitwijkt in de periode dat we dat onderzoeken op de stoep gedogen”, aldus Van Wanrooij. Het onderzoek wordt volgens de wethouder zo spoedig mogelijk afgerond. Daarna worden maatregelen getroffen en komt een einde aan de gedoogperiode.

Uit de krant