Nando op de flyer van de uitreiking. (Bron: Familie Liebregts)
Nando op de flyer van de uitreiking. (Bron: Familie Liebregts) Foto: Bron: Familie Liebregts

Geen prijs voor gemeente Boxtel, maar dat deert Nando niet: ‘Ze kijken niet naar onmogelijkheden, maar naar mogelijkheden’

Algemeen

Boxtel - Boxtelaar Nando Liebregts (23) krijgt telkens een stempel op zich gedrukt omdat hij het syndroom van Down heeft. Hier wil hij vanaf. Al anderhalve maand werkt hij bij MijnGemeenteDichtbij en dit bevalt hem ‘supergoed’. Zo goed zelfs dat hij de ambtelijke fusieorganisatie nomineerde voor de INC Awards, een prijs voor organisaties die een grote bijdrage leveren aan de maatschappelijke acceptatie van mensen met het syndroom van Down.

Nando is sinds 1 oktober werkzaam voor MijnGemeenteDichtbij (MGD), de ambtelijke organisatie van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel. Hij had meerdere redenen om hier aan de slag te gaan. “Ik was toe aan iets nieuws. Ik wilde verder in de maatschappij komen en laten zien: kijk eens, hier ben ik! Ook ik kan meedoen in een normale werkomgeving”, licht de 23-jarige Boxtelaar de keuze toe. Zijn begeleider, Jeroen Eijkemans, deelt die mening: “Ik vind dat mensen zoals Nando midden in de maatschappij moeten staan.”

Nando werkt elke maandag van 9.00 tot 17.00 uur op het gemeentehuis. De Boxtelaar doet allerlei klusjes op het gemeentehuis: koffiezetapparaten onderhouden, schoonmaken, post lopen, folders ophangen bij de toiletten. “Je kunt het zo gek niet bedenken”, zegt hij grijzend. Het bevalt hem allemaal ‘supergoed’. Nando vervult daarnaast nog twee banen, maar hij zou het liefst fulltime werken bij de gemeente. “Omdat ik het gevoel heb dat ik hier iets uit kan halen en me meer kan mengen in de groep”, legt hij uit. Liebregts deelt een groot compliment uit aan zijn collega’s: “Ze kijken niet naar onmogelijkheden, maar naar mogelijkheden. Ik voel me hier thuis.”

Dit blijkt ook wel uit de nominatie van MGD voor de INC Awards, een prijs met bijbehorend gala voor organisaties die bijdragen aan de acceptatie van mensen met een verstandelijke beperking. De INC Awards vinden voor de eerste keer plaats. De prijs is een initiatief van Stichting Downsyndroom en Stichting De Upside van Down. Zij bestaan respectievelijk 30 en 10 jaar en wilden dit jubileum vieren door organisaties die iets betekenen voor mensen met het Downsyndroom in het zonnetje te zetten. Gisteren, dinsdag 13 november, werden in Noordwijk de prijzen verdeeld. Ondanks de nominatie van Nando behoorde MijnGemeenteDichtbij niet tot de drie finalisten in de categorie werk en opleiding. “Dat neemt niet weg dat we met een paar collega’s naar Noordwijk zijn gegaan”, geeft Van de Ven aan. Liebregts was sowieso aanwezig, want hij reikte de prijzen uit.

MGD kijkt naar de optie om de 23-jarige Boxtelaar meer uren te laten maken. Als nieuwe burgemeester dan misschien? “Nee, Nando stelde van zichzelf dat hij daar de capaciteiten niet voor heeft, maar dan kunnen we elkaar de hand schudden”, zegt Van de Ven lachend.

Dit verhaal is een ingekorte versie van het artikel dat in DeMooiBoxtelKrant van woensdag 14 november verscheen

Uit de krant