Afbeelding

Boxtel kiest voor flexibele contracten om begroting op orde te krijgen

Algemeen

Boxtel - Het college van B & W kiest ervoor om vanaf nu bij het aangaan van contracten een flexibele vorm te kiezen. Die kunnen in verband met de aankomende kerntakendiscussie ook snel opgezegd worden indien nodig.

Daartoe heeft het college deze week besloten. Het gemeentebestuur ziet verder weinig andere manieren om de begroting te kunnen snijden, omdat ook juridisch verplichte taken, zoals Jeugdzorg, niet zomaar afgestoten kunnen worden. “Ook meerjarige contracten en langlopende subsidierelaties leggen meerjarig een beslag op de begroting”, stelt het gemeentebestuur.

En dat kan Boxtel nu juist niet gebruiken, met de kerntakendiscussie die volgend jaar gevoerd moet worden. Want langlopende contracten kunnen niet zomaar opgezegd worden zonder extra financiële en juridische consequenties. Toch zal Boxtel in de kosten moeten snijden met het oog op de oplopende tekorten. Zo moest Boxtel over boekjaar 2019 ongeveer 7 miljoen euro interen op de financiële reserves om de begroting sluitend te krijgen.

Dat de kosten van flexibele contracten op de korte termijn wellicht hoger uitpakken neemt de gemeente daarbij voor lief. “De inhoud van de contracten kan sneller afgestemd worden op de keuzes die in de kerntakendiscussie gemaakt worden.”

Vrijdag publiceerde de gemeente de begroting voor 2021. Die is met hangen en wurgen sluitend gekregen. Op het sociaal domein wordt daarvoor ruim 9 ton bezuinigd.

Uit de krant