Lucas van der Kallen. (Foto: Zorggroep Elde Maasduinen)
Lucas van der Kallen. (Foto: Zorggroep Elde Maasduinen) Foto: Zorggroep Elde Maasduinen

Tweede Nederlandse coronavaccinatie was voor Boxtelaar Lucas van der Kallen

Algemeen

Boxtel - Hij was de tweede Nederlander die woensdagochtend ‘de prik’ kreeg. Na de Eindhovense Sanna Elkadiri mocht de Boxtelse Lucas van der Kallen op de prikstoel in Veghel plaatsnemen om het coronavaccin geïnjecteerd te krijgen. “Die vaccinatie zelf stelde eigenlijk niet zo heel veel voor”, lacht hij. “Het was vooral de media-aandacht en het feit dat je ‘als eerste’ onderdeel van de geschiedenis wordt waar ik heel trots op ben.”

Hij praat snel, merkbaar enthousiast over zijn ‘prikmoment’ vorige week woensdag. De 26-jarige Lucas van der Kallen was de tweede Nederlander die die dag het coronavaccin van Pfizer mocht ontvangen. Van bijwerkingen heeft hij als wij hem spreken geen last. Op de overweldigende media-aandacht na dan, want dat zou je ook een bijwerking kunnen noemen van het feit dat hij zich samen met drie collega’s van Zorggroep Elde Maasduinen als pionier opwierp om het vaccin te mogen ontvangen.

Lang hoefde de Boxtelaar niet na te denken over de vraag of hij zich wilde laten vaccineren. Meer nog dan de prik voor zichzelf halen doet hij dat voor anderen. Want hoewel nog onduidelijk is of mensen die gevaccineerd zijn nog besmettelijk kunnen zijn zal een hoge vaccinatiegraad ervoor zorgen dat het coronavirus steeds minder mensen ziek maakt. “Ik zie dit echt als een lichtpuntje, als een weg naar het nieuwe normaal”, vertelt hij. “Bovendien zorgt het dat ik straks weer veilig aan het werk kan en dat we uiteindelijk allemaal onze vrijheid terugkrijgen.”

Veel menselijk leed
Zelf werkt de 26-jarige Boxtelaar als verzorgende in Zorgexpertisehuis Liduina, met dementerende ouderen. Hij zag wat voor een menselijk leed het virus en de lockdowns daar aanrichtten. Ook mensen die niet ziek werden hadden zwaar te lijden onder de gevolgen. “Vooral die eerste golf was in mijn werk heftig omdat er een lange periode helemaal geen bezoek mogelijk was. Dus ook geen familie”, blikt hij terug. Hij zag daardoor zijn cliënten zienderogen achteruit gaan.

Vorige week woensdag reisde Van der Kallen dan ook met een dubbel gevoel naar de priklocatie in Veghel. Want hoewel corona en de daarbij horende vaccinatie natuurlijk een serieuze aangelegenheid zijn voelde de dag zelf ook een beetje feestelijk. Hoewel de prik zelf een fluitje van een cent was, overweldigde de media-aandacht de Boxtelaar. “Daardoor heb ik het moment zelf heel intens beleefd”, blikt Lucas terug, terwijl hij een lange lijst van nationale en internationale media opnoemt die het prikmoment vastlegden. “Ik ben er echt heel trots op om zo onderdeel van de geschiedenis te worden. Daarna hebben we met zijn vieren een kwartier nodig gehad om even te ontladen.”

Lucas is nog niet beschermd tegen het virus. Op 30 januari ontvangt hij zijn tweede prik om de vaccinatie te voltooien. Zeven dagen later, in de eerste week van februari, zal hij dan tot de eerste Nederlanders behoren die beschermd zijn tegen het coronavirus.

Uit de krant