Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen Foto: Jan van der Steen

Graffitikunstenaars brengen eerbetoon aan Jan Pennings

Algemeen

Boxtel - Een bijzondere memorial verscheen de afgelopen week in de tunnel van het voormalig Duits Lijntje onder de A2. Diverse graffiti-artiesten bewezen met een kunstwerk een laatste eer aan de in juli overleden Jan Pennings. Hij was een van de mede-organisatoren van het graffiti-festival Tunnel Vision en maakte deel uit van het bestuur van de gelijknamige stichting.

De tien kunstenaars begonnen zondag 22 augustus al aan hun kunstwerken, vaak voorzien van een vos, die Pennings met grote regelmaat tekende, of een LEGO poppetje, uiteraard verwijzend naar de titel LEGO Master die Pennings vorig jaar verdiende.

Mitch Koningstein van Stichting Tunnel Vision blikt terug op een dag die er soms wel eens inhakte, maar vooral toch heel mooi was. “Er kwamen regelmatig vrienden en familie van Jan langs druppelen”, vertelt hij. “Maar we hadden er vooraf bewust geen publiciteit aan gegeven want dan was het waarschijnlijk veel drukker geworden.”

Het tunneltje is voorzien van de restjes uit spuitbussen die Pennings nog over had, laat Stichting Tunnel Vision weten. De bevriende artiesten maakten gebruik van de restjes uit maar liefst 240 spraycans die Pennings had geopend maar nooit opgebruikte.

Het is niet de bedoeling dat de graffitikunstwerken permanent op de tunnelwand blijven staan. Voor een blijvend eerbetoon, uiteraard ook een graffitikunstwerk, is de stichting in gesprek met iemand die een grote muur heeft. Mocht daar een zogeheten ‘piece’ neergezet worden dan kan heel Boxtel er naar kijken, want de muur staat op een zichtlocatie.

Koningstein en Paul Jongsma, het andere bestuurslid van de stichting, laten weten de stichting zeker voort te willen zetten. “Omdat Jan niet zou hebben gewild dat we er nu mee zouden stoppen na alle energie die we erin hebben gestopt”, verduidelijkt Koningstein.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant