Eddy de Windt rijdt op de platte kar door de straten van Boxtel na het behalen van het kampioenschap met ODC in 1972. ODC won uit van Brabantia in Eindhoven.
Eddy de Windt rijdt op de platte kar door de straten van Boxtel na het behalen van het kampioenschap met ODC in 1972. ODC won uit van Brabantia in Eindhoven. Foto: Archief ODC.

Historie ODC: Eddy de Windt zeventien jaar in hoofdmacht

Algemeen

Boxtelaar Jan van den Aker (86) is al meer dan zeventig jaar een trouw supporter van voetbalclub ODC. Hij schrijft van tijd tot tijd verhalen over de rijke historie van de club. Deze week blikt hij terug op de jaren dat Eddy de Windt in de hoofdmacht van de tricolores voetbalde.

Eddy de Windt speelde maar liefst zeventien jaar in de hoofdmacht van ODC. Een periode waarin hij als sportman alles meemaakte. Hoogtepunten waren uiteraard de drie kampioenschappen, in 1970, 1972 en 1982. Dieptepunt vormde de degradatie bij het invoeren van de hoofdklasse in het voetbal, toen de tricolores meteen twee klassen omlaag tuimelden.

Jubileumboek
In het jubileumboek van ODC bij gelegenheid van het zestigjarig bestaan in 1985 schreef De Windt het volgende: ,,Ik herinner me als de dag van gisteren dat ik mijn eerste optreden in het eerste elftal in 1965 begon als invaller in een thuiswedstrijd tegen Concordia/SVD uit Den Bosch, terwijl ik er met het tweede elftal al een wedstrijd op had zitten. Blijkbaar voldeed ik goed, want vanaf dat moment stond ik in het eerste elftal met gevestigde coryfeeën als Bennie van der Plas, René van Kerkhoven, Jozef Maas, Paul Doms, Theo Schilder, Gerard van Zandvoort, Henny van de Langenberg en Gerard Karssemakers. Dan voel je je al gauw op je gemak.”
In de eerste jaren was er ook wel kritiek, gaf De Windt aan. ,,Dat hoorde bij het leerproces. Al snel verdween een aantal spelers van het toneel. Jozef Maas verhuisde, Theo Schilder brak zijn been. Anderen verschenen, zoals Aloys Barten en Martien Pennings.”

De oud-voetballer roemde in het jubileumboek trainer Jaske Pennings die een geweldige sfeer wist te scheppen binnen de selectie en met het team tweemaal kampioen werd. Hij noemde technicus Aloys Barten met wie hij menig een-tweetje succesvol afrondde en nog vele andere spelers en trainers die een rol van betekenis speelden bij ODC.

Laatste treffer
Na zeventien jaar in het eerste van ODC te hebben gespeeld sloot Eddy de Windt zijn periode in de selectie af in een wedstrijd tegen UDI’19. Die vond plaats op 1 mei 1983. Hij was toen 36. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Eddy de Windt maakte de Boxtelse treffer. Wanneer UDI zou hebben gewonnen, was die ploeg kampioen geworden. Uiteindelijk werd Rood-Wit dat. ODC, toen debutant in de eerste klasse, eindigde met trainer Martien Pennings op de vijfde plaats van de ranglijst. De wedstrijd van ODC tegen UDI ‘19 trok maar liefst 4000 toeschouwers.

Uit de krant