Wethouder Hans Heesen van Financiën: "Er is incidenteel geld over de komende jaren, maar we moeten ook in de toekomst zuinig zijn."
Wethouder Hans Heesen van Financiën: "Er is incidenteel geld over de komende jaren, maar we moeten ook in de toekomst zuinig zijn." Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel financieel gezond in onzekere toekomst

Algemeen

Boxtel blijft investeren in voor haar belangrijkste thema’s. Voor de komende jaren laat de begroting 2024 een positief resultaat zien, een belangrijke stap op weg naar een veerkrachtig Boxtel met de basis op orde.

In het Beleidsakkoord 2021-2026 is opgenomen dat Boxtel streeft naar een financieel gezonde situatie en solide financiële basis. De financiële positie van de gemeente is sindsdien flink verbeterd. ”Dit geeft ons vooral de komende twee jaren ruimte om extra te investeren”, aldus wethouder Hans Heesen.
Door onze financiële maatregelen van de laatste jaren en door een onverwacht grote bijdrage van het Rijk is er de komende twee jaar incidenteel geld over. Het college gaat deze middelen reserveren voor toekomstige maatschappelijke opgaven en investeringen in onze gemeente. Heesen: “Zo gaan we sneller omschakelen van ‘gewone’ straatverlichting naar de duurzame LED-variant. Samen met inwoners, bedrijven en organisaties werken we aan vergroting van klimaatadaptatie. In het kader van Vitaal Buitengebied werken we aan een programma voor Transitie landbouw en pilots gebiedsgericht werken. We investeren in (ondergrondse) verzamelcontainers voor restafval, oud papier en karton en GFT+E. We maken extra budget vrij voor Wegwijs en zetten in op vroegtijdige signalering bij problemen, preventie en het verhogen van de zelfredzaamheid met projecten zoals Welzijn op Recept, Voorzorgcirkel en Seniorenhulp bij ondersteunen. Ten behoeve van de ondersteuning van jongeren en hun ouders zetten we in op schoolmaatschappelijk werk. We richten ons op uitbreiding van de samenwerking met de ondernemers op Ladonk en de bezoekerseconomie. Ook bereiden we ons voor op de grote investeringen die op ons af gaan komen, zoals de bouw van scholen, de verduurzaming van vastgoed, PHS, wegonderhoud en de gemeenschapshuizen.”
Voor de komende jaren is het beeld minder rooskleurig. “Het college presenteert een sluitende begroting, maar verwacht vanaf 2026 flinke financiële uitdagingen”, legt Heesen uit. “Het Rijk geeft tot en met 2025 incidenteel extra middelen. Maar vanaf 2026 zijn de bijdragen van het Rijk voor gemeenten onzeker: Boxtel krijgt dan € 3,5 miljoen minder aan inkomsten vanuit het Rijk. Een onacceptabele situatie die een nieuw kabinet echt zal moeten aanpassen!” De ambities van het college zijn realistisch, er zal de komende jaren flink in Boxtel geïnvesteerd moeten worden. Dat kan alleen met een goede overheidsbijdrage. Heesen: “We zullen dus keuzes moeten maken de komende jaren, maar gelukkig staan we er nu financieel gezond voor en dat willen we zeker zo houden.”

Uit de krant