De afgevaardigden van de deelnemende gemeenten, waaronder wethouder Désiré van Laarhoven van de gemeente Boxtel (derde van rechts).
De afgevaardigden van de deelnemende gemeenten, waaronder wethouder Désiré van Laarhoven van de gemeente Boxtel (derde van rechts). Foto: Eigen collectie

Door samenwerken écht impact met recreatie & toerisme

Algemeen

De regio Noordoost-Brabant werkt op veel beleidsterreinen samen. Ook op het gebied van recreatie en toerisme. De energie van de verschillende gemeenten ging de laatste jaren echter voornamelijk uit naar lokale samenwerking en zichtbaarheid. Vanaf 2021 brachten de gemeenten gezamenlijk het beheer en onderhoud van het routenetwerk onder bij VisitBrabant Routebureau. Deze verstevigde samenwerking bood direct nieuwe kansen. Dat brengt de vraag: Welke kansen zijn er nog meer? En hoe organiseren we dat samen? Bij de ondernemers leeft dit vraagstuk ook. Een sterke aanleiding om er echt mee aan de slag te gaan.

De gemeenten Boxtel, Bernheze, Boekel, ‘s-Hertogenbosch, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Sint-Michielsgestel, Oss en Vught spraken eind mei over regionale samenwerking. Zij stellen tot 1 december 2023 een verkenner aan die samen met betrokken ondernemers aan de slag gaat. Het resultaat moet inzicht geven in hoe de regio ervoor staat, wat de kansen zijn voor samenwerking, wat recreatie en toerisme betekent voor andere vraagstukken zoals bijvoorbeeld leefbaarheid en hoe we de in beeld gebrachte kansen samen kunnen verzilveren. De verwachting is dat er in december een uitvoeringsprogramma ligt met concrete acties. 

VisitBrabant is een partner van de regio in dit proces en adviseert de regiogemeenten bij de stappen die zij zetten. Samen écht impact maken in Noordoost-Brabant, dat is het doel van de samenwerking.

Meerwaarde
Désiré van Laarhoven, wethouder Boxtel: “De samenwerking met de gemeenten in de regio Noordoost-Brabant kan duidelijke meerwaarde opleveren in de ontwikkeling van thematische toeristische producten. Denk bijvoorbeeld aan een thematische fietsroute door meerdere gemeenten. We gaan vooral op zoek naar de inhoudelijke onderwerpen die ons binden en dit zijn er meer dan je op voorhand zou denken. Het is niet de bedoeling een nieuw toeristisch merk te ontwikkelen.”

Bert van Druenen, wethouder Sint-Michielsgestel: “Kansen grijpen in de toeristisch recreatieve sector stopt niet bij gemeentegrenzen, die moeten we samen met de buurgemeenten oppakken.”

Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant: “Het is belangrijk dat we ons op allerlei niveaus in Brabant goed organiseren, daarin samenwerken en afstemmen. Zo kunnen we de kansen van toerisme maximaal benutten. Samenwerkingen op regionaal niveau zijn daarvoor cruciaal.”

Uit de krant