Gemeenteraad houdt fusie Meierijgemeenten open

Algemeen
BOXTEL – De Boxtelse gemeenteraad vergaderde dinsdagavond over de intergemeentelijke samenwerking tussen de zes Meierijgemeenten Schijndel, Sint Oedenrode, Haaren, Vught, Sint Michielsgestel en Boxtel. Waar Schijndel en Sint Oedenrode al eerder aangaven veel te voelen voor een fusie met elkaar, onderzoeken de overige vier gemeenten vooral vergaande ambtelijke samenwerking.

Dinsdagavond werd echter een motie van de coalitiepartijen aangenomen om de optie van een bestuurlijke fusie met andere gemeenten open te houden. “Neem geen onomkeerbare besluiten die een mogelijke bestuurlijke fusie blokkeren”, aldus Anja van den Eijnden van PvdA/GroenLinks. “Hiermee geven we tevens een duidelijk signaal af aan Schijndel en Sint Oedenrode en de overige gemeenten dat een bestuurlijke fusie een reële optie is.” Van de Broek van de SP kon niet instemmen met de motie. “Ik ben tegen de snelheid van het proces waarmee alles nu gebeurt. Betrek eerst de burger er bij om te weten wat de burger zelf zou willen.”

Een amendement van PvdA/Groenlinks werd met meerderheid aangenomen. Zij willen een kerngroep samenstellen met fractievoorzitters om zodoende de betrokkenheid van de gemeenteraad in het proces te vergroten.

Uit de krant