Afbeelding
Foto: Jan van der Steen

Zorgen over mogelijke ‘Polenhotels’ in buitengebied

Algemeen

Boxtel - Zowel in de politiek als onder bewoners van het buitengebied leven zorgen over de mogelijke komst van ‘Polenhotels’ in het buitengebied. Dat bleek dinsdag tijdens de In Gesprek avond in het gemeentehuis. Daar werd de nieuwe Verordening huisvesting arbeidsmigranten besproken, waarin in tegenstelling tot het oude beleid, ook grootschalige huisvesting in het buitengebied kan worden vergund.

“We zitten met de rare situatie”, begon bewoner van het buitengebied Maarten van der Heijden dinsdag zijn betoog aan de politiek, “dat er een tender uitgeschreven is die niet voldaan is.” Hij doelde daarmee op de mislukte tender voor de huisvesting van 800 arbeidsmigranten, verdeeld over drie locaties in de gemeente. Niet één van de elf inschrijvers kon voldoen aan de door de gemeente gestelde voorwaarden.

Wél buitengebied, geen industrieterrein
Van der Heijden, die zei namens bewoners van het buitengebied te spreken, verbaast zich erover dat de gemeente daarop de voorwaarden in de nieuwe Verordening huisvesting arbeidsmigranten versoepeld heeft. In tegenstelling tot de oude verordening die aan de basis stond voor de mislukte tender, is met de nieuwe regels de huisvesting van arbeidsmigranten in het buitengebied namelijk wel mogelijk.

Ook vindt hij het vreemd dat juist de bewoners van die buitengebieden niet eerst betrokken zijn bij de nieuwe set regels. “De hele verordening staat vol met partijen met wie gesproken is. Maar de stakeholder ‘omwonenden’ zijn niet meegenomen.”

Verschillende raadsleden deelden die mening. Bijvoorbeeld de CDA-fractie ziet graag dat de gemeente ook naar het industrieterrein kijkt als plek om de migranten te laten wonen. Het leidde tot instemmend geknik op de publieke tribune, waar veel bewoners van het buitengebied zaten.

Op Ladonk was vóór het migrantenbeleid al een locatie voor de huisvesting van maximaal 150 arbeidsmigranten in het voormalig autobedrijf van Van den Brand. Maar zowel de oude als de nieuwe verordening staan niet toe dat zoveel mensen daar gehuisvest worden.

Kwalitatief hoogwaardig
Juridisch adviseur Harald Wiersema, die de gemeente bijstaat in het opstellen van de verordening gaf dinsdag tekst en uitleg. Volgens hem zitten aan wonen op een industrieterrein zoveel haken en ogen dat het toevoegen van Ladonk als mogelijke locatie waarschijnlijk weinig toevoegt.

Dat de gemeente de eisen voor deelnemers aan de tender nu aanpast, is volgens Wiersema dan ook bittere noodzaak. “Er komen de komende jaren naar verwachting eerder meer dan minder arbeidsmigranten”, aldus Wiersema.

En die zullen toch ergens moeten wonen. “Dat is het probleem dat het beleid probeert op te lossen: voorkomen dat je huisvesting in woonwijken krijgt.” En dan kun je beter 800 arbeidsmigranten geclusterd in het buitengebied hebben, dan verspreid over woonwijken en kernen, is de redenatie van de gemeente.

Meer inspraak
Onder meer Combinatie95 en CDA sloten zich aan bij het betoog van Van der Heijden dat zij graag zien dat het gemeentebestuur meer overleg pleegt met omwonenden voordat initiatieven daadwerkelijk landen. Met name omdat door locaties in het buitengebied een kans te geven dat mogelijk ook gevolgen heeft voor bereikbaarheid en verkeersstromen.

Op 8 mei neemt de gemeenteraad een besluit over de nieuwe verordening. Dan blijkt ook of de politiek ongeruste omwonenden tegemoet komt en de verordening aan zal passen.

Uit de krant