Waar zullen we naartoe gaan? Jos van Weert, Rob van Dijk en René van Esch (vlnr) bestuderen de schoolplattegrond tijdens de reünie in 2010. Toen bestond JRL namelijk 60 jaar.
Waar zullen we naartoe gaan? Jos van Weert, Rob van Dijk en René van Esch (vlnr) bestuderen de schoolplattegrond tijdens de reünie in 2010. Toen bestond JRL namelijk 60 jaar. Foto: Gerard Schalkx.

JRL rolt loper uit voor reünie bij 75e verjaardag

Algemeen

Na succesvolle edities bij het 50- en 60-jarig bestaansjubileum maakt het Jacob-Roelandslyceum (JRL) zich op voor een nieuwe reünie. Voor het weerzien van oud-scholieren en docenten bij de viering van 75 jaar JRL op 7 september hebben zich al zo’n tweeduizend mensen aangemeld. Eind mei stopt de inschrijving. 

Vorig jaar zomer werd de reünie aangekondigd. En dat zorgde al snel voor zo’n drieduizend vooraanmeldingen, weet docent Roel Smelt (37). Samen met zijn collega Edwin de Laat en steun van tal van anderen organiseert hij de reünie.
,,De teller staat nu op ongeveer tweeduizend reünisten die zich daadwerkelijk hebben ingeschreven. We hopen dat die andere duizend het ook nog gaan doen. Dan zitten we aan het maximum”, vertelt Smelt.

Voorbereidingen

Aanmelden kan tot eind mei. ,,We willen voordat de zomervakantie begint alle voorbereidingen af kunnen ronden. Want kort nadat het nieuwe schoojaar begint, loopt de reünie immers al van stapel. En om nog op mijn strandbedje zaken te regelen, lijkt me niet echt plezierig...”, verklaart Smelt grinnikend de einddatum van de inschrijftermijn. 

Het organiseren van de reünie vergt weliswaar veel extra werk, maar geeft ook volop energie, benadrukt de leraar van de middelbare school aan de Grote Beemd in Boxtel. ,,Edwin en ik hebben gedurende de voorbereidingen de taken verdeeld. Hij doet praktische zaken rondom de feestdag op 7 september en ik houd me meer bezig met het jubileumboek dat in de maak is.”

Voor praktische zaken rondom de reünie zochten biologiedocent De Laat en aardrijkskundeleraar Smelt naar draaiboeken van eerdere edities, maar die bleken lastig te vinden. Daarom sprak het tweetal het collectief geheugen van het JRL aan: (oud-)docenten werd gevraagd wat zij nog wisten over de vorige jubileumreünies. 

Zo kwam Ina van der Wekken in beeld, die ook aanschuift voor dit interview. Tot zij drie jaar geleden met vervroeg pensioen ging, gaf Van der Wekken Latijn en Grieks. ,,Samen met andere oud-docenten werd ik uitgenodigd voor groepsgesprekken”, vertelt ze. ,,Tijdens die sessies werden natuurlijk leuke herinneringen opgehaald. Zóveel dat we gevraagd werden ook mee te werken aan het jubileumboek.” 

Het boek heeft als thema ‘75 jaar toekomstige herinneringen’ en JRL-docent Thomas Otte voert de redactie ervan aan. Het wordt vooral géén historische kroniek, benadrukt Van der Wekken: ,,We hebben zowel leerlingen als docenten gevraagd om foto’s en opmerkelijke voorvallen met ons te delen. Het wordt een boek van mensen voor mensen.”

Tijdens de reünie staat op het schoolplein een groot podium. Daar treden bandjes op waarin oud-leerlingen spelen. Ook is een jubileumlied in de maak dat daar zal klinken. Voorts wordt een pubquiz gehouden. 

,,Het weerzien wordt méér dan alleen foto’s kijken, praten en herinneringen ophalen”, belooft Smelt. ,,Zo wordt aan het einde van de bijeenkomst de groene loper uitgerold van de school naar de Markt. Groen omdat dit de huiskleur van onze school is. En naar het centrum om de reünisten ook nog na te laten praten bij de lokale horecabedrijven. Want ook dáár liggen natuurlijk veel herinneringen...”

Aanmelden tot eind mei

De reünie voor 75 jaar JRL op zaterdag 7 september is bedoeld voor iedereen die ooit les had of gaf aan het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Maar ook voor hen die verbonden waren aan de Bracbant Havo, waarmee de vwo-school in 2001 fuseerde. Tickets zijn tot eind mei te bestellen viawww.jrl.osboxtel.nl.

Om alles in goede banen te leiden, is besloten om de reünie in tweeën op te delen. Van 11.00 tot 14.30 uur voor alle oud-leerlingen die in 2005 of later eindexamen deden; van 16.00 tot 19.30 uur voor scholieren die vóór 2005 hun diploma behaalden. 

De kaarten kosten 18,50 euro inclusief jubileumboek. Zonder boek betalen deelnemers 13,50 euro. Bij de prijs zijn twee consumpties inbegrepen. Voorts is er (tegen betaling) iets te eten. 

Na afloop kijkt de Boxtelse horeca uit naar de reünisten om het feest voort te zetten.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download dan de BC-app via de Google Play Store of Apple AppStore.

Gezellig bijkletsen op de tafels van het biologielokaal...
Het schoolplein veranderde tijdens de reünie in maart 2010 in een zonovergoten terras.
'Jij bent toch Domien van der Meijden?'
Herinneringen ophalen in oude fotoboeken.
Afbeelding

Uit de krant