Bovenstaande foto is niet van het concert dat zaterdagavond werd gegeven in het Baanderherencollege.
Bovenstaande foto is niet van het concert dat zaterdagavond werd gegeven in het Baanderherencollege. Foto: Jan van der Steen

Herinneringen ophalen met muziek Gildenbondsharmonie

MuBo 10 jaar

Er moesten wat technische probleempjes worden opgelost en wat stoelen worden bijgeschoven. Dat was echter allemaal snel vergeten toen Marlies Germanus zaterdag het concert van de Gildenbondsharmonie opende. Dat vond plaats in de Tijberzaal en stond in het teken van ‘Samen op stap in cultureel Boxtel’. 

Germanus leidde het publiek langs de muziek van het blaasorkest en de Boxtelse troubadour Harry Hendriks. Maar ze vergastte de luisteraars ook op fictieve en geestige verhaaltjes die Nel van Doorn schreef over zeven gebouwen uit de tentoonstelling Honderd Verdwenen Boxtelse Gebouwen die momenteel te zien is in de bibliotheek.
Het publiek reageerde enthousiast op de foto’s die heemkundige Christ van Eekelen projecteerde en waarbij verhalen klonken over verliefde brandweerwagens, over de deuren van het oude postkantoor of over de sollicitatiebrief die M. Josje schreef om als klokkentoren naast de Maria Reginakerk te mogen staan.

De harmonie vertolkte onder leiding van Xavier Scheepers een programma dat ook veel andere cultuur ademde. De opgewekte Cerulean Overture werd vol overtuiging gespeeld en Mannin Veen kon als muzikale wandeling door Boxtel worden beluisterd. Fete Dieu a Seville is de weergave van een groot en luidruchtig religieus feest dat na veel vuurwerk en uiterlijk vertoon langzaam overgaat naar de serene rust van de nacht. Berusting en onmacht weerklonken tenslotte in het indrukwekkende Give Us This Day van David Maslanka.

Als een rode draad door het programma liepen ook de bijdragen van Harry Hendriks. Al dan niet begeleid door de Gildenbondsharmonie sloten zijn liedjes mooi aan op het thema van het concert. Veel herkenning bij het publiek wekte vooral Hendriks’ versie van Het Dorp waar hij de tekst helemaal op Boxtelse gebouwherinneringen had toegespitst.
Zowel vaste bezoekers als nieuwkomers waren het tijdens de gezellige nazit roerend met elkaar eens: ze hadden een prachtige muzikale en informatieve avond beleefd.

Uit de krant