Bart en Kirsten met hun gezin op hun prijswinnende camping, waar zij ook wonen.
Bart en Kirsten met hun gezin op hun prijswinnende camping, waar zij ook wonen. Foto: Familie Looymans

Bart Looijmans wint voor derde keer op rij ‘Camping van het Jaar’ verkiezing

Algemeen

Boxtel/Vaassen - Oud-Boxtelaar Bart Looijmans die samen met zijn echtgenote Kirsten Vlasschaert sinds enkele jaren camping De Helfterkamp in het Gelderse Vaassen runt, kan zijn geluk niet op. Voor het derde jaar op rij heeft De Helfterkamp de ‘Camping van het Jaar’ verkiezing van de ANWB gewonnen.

Bart Looijmans - geboren en getogen in Boxtel - zat op woensdagavond 13 januari thuis op de bank toen hij het verlossende bericht kreeg van de ANWB dat zijn camping voor het derde jaar in successie is verkozen tot ‘Camping van het Jaar’ in de categorie ‘De mooiste charmecamping’. “Dat kwam als een grote verrassing”, vertelt Looijmans, die samen met zijn vrouw en vier kinderen het hele jaar door in hun woning op de camping woont: “Want de concurrentie is moordend en dus ligt de lat extreem hoog. Ieder jaar weer wat hoger. Om dan niet één, niet twee, maar drie keer deze award – die ook wel de Oscar voor campings wordt genoemd – te mogen winnen, is natuurlijk fantastisch. Dat had ik nooit durven dromen. Niet slecht toch voor een Brabander op de Veluwe!”

Persoonlijk contact
Volgens Looijmans is het juist de Brabantse gemoedelijkheid, die hij en zijn gezin vanuit Boxtel naar de Veluwe hebben meegenomen, die zo in de smaak valt bij zijn gasten en dus tot de hoogste beoordeling van allemaal heeft geleid. “Faciliteiten heeft iedereen”, vertelt Looijmans: “Klantgericht zijn, daar draait het om. Daar kun je het verschil in maken. Bij ons staat de gast echt altijd centraal. Ook als het druk is. Wij maken altijd tijd voor een praatje. Dat persoonlijke contact vinden wij zeer belangrijk en wordt ook enorm gewaardeerd.”

Een ander punt waar camping De Helfterkamp – gelegen onder de rook van Apeldoorn – hoog op scoort, is natuurlijk de perfecte ligging in het hart van de Veluwe in combinatie met een sterke prijs-kwaliteitverhouding. “Want we blijven natuurlijk Nederlanders hè, het mag dus niet te veel kosten”, lacht hij.

Samenwerkingen
Waar veel campingeigenaren ervoor kiezen om te investeren in meer en betere faciliteiten, gaat Looijmans liever samenwerkingen aan met andere ondernemers in Vaassen en omliggende dorpen. “Zo staat de visboer hier wekelijks met zijn kraam, net als de frietboer. En de warme bakker bakt in het hoogseizoen geregeld verse pizza’s in zijn pizzaoven. Verder hebben we prima afspraken met het nabijgelegen zwembad. Het zijn dit soort samenwerkingen die ervoor zorgen dat wij net wat meer kunnen bieden dan een ander.”

Dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt, heeft Looijmans het afgelopen jaar wel gemerkt. Want na een stroeve start met de eerste lockdown in het voorjaar, toen zelfs de NOS op de stoep stond met een item over de gevolgen van de coronacrisis voor de campingbranche in Nederland, volgde een lange periode waarin de mensen letterlijk in de rij stonden om een plaatsje op camping De Helfterkamp te bemachtigen: “Het was op zijn zachtst gezegd een bijzonder jaar.”

Vooruitzicht voor 2021
Voor 2021 verwacht Looijmans een vergelijkbaar scenario: “Zoals het er nu naar uitziet wordt het een relatief kort seizoen met hele hoge pieken. Zeker als ik kijk naar het aantal reserveringen dat we nu al hebben staan. Eigenlijk iedereen die hier ooit is geweest, wil maar wat graag terugkomen. Dat zegt eigenlijk genoeg. Nu maar hopen dat we ook op tijd weer open mogen van de overheid.” Met de verwachte drukte in het verschiet, adviseert Looijmans dan ook om niet te lang te wachten met het reserveren van een plekje op De Helfterkamp: “Wij zijn heel blij dat we ieder jaar ook heel wat gasten uit Boxtel mogen verwelkomen op onze camping. Dat blijft toch speciaal voor ons. Wij zouden het dan ook heel zonde vinden als zij dit jaar achter het net vissen.” Meer info en reserveren: www.helfterkamp.nl.

Uit de krant