Een impressie van hoe de vernieuwde veldschuur op het terrein eruit moet komen te zien.
Een impressie van hoe de vernieuwde veldschuur op het terrein eruit moet komen te zien. Foto: Stichting De Kleine Aarde

De Kleine Aarde definitief verkocht aan BD Grondbeheer

Algemeen

Boxtel - De grond en gebouwen op het terrein van De Kleine Aarde zijn definitief verkocht aan BD Grondbeheer. Stichting Plaatsen Nederland zal de grond op zijn beurt weer pachten van BD Grondbeheer om er Plaats De Kleine Aarde uit te rollen; een innovatief landbouwcentrum. De gemeente Boxtel houdt aan de verkoop uiteindelijk 6 ton over.

De verkoop van De Kleine Aarde, jarenlang een financieel zorgenkindje van de gemeente, stond als sinds 5 oktober vorig jaar op de planning. Eind februari tekenden BD Grondbeheer en de gemeente al een koopovereenkomst. Die kon echter nog ontbonden worden als binnen vier maanden onvoldoende financiering gevonden werd.

De afgelopen maanden zijn dan ook ingezet om zo veel mogelijk geld bij elkaar te krijgen. Voor de aankoop en renovatie van de gebouwen op De Kleine Aarde heeft Stichting Plaatsen Nederland een financiering van 1,8 miljoen nodig. Dit gebeurde onder meer met een crowdfunding. Initiator Geert van der Veer legde vorige maand al aan DeMooiBoxtelKrant uit dat de financiën op orde zijn, maar dat de crowdfunding ervoor zou zorgen dat enkele grote geldschieters minder hoeven bij te dragen aan de ontwikkeling van Plaats De Kleine Aarde.

Financiering rond
Nu hebben Stichting Plaatsen Nederland en BD Grondbeheer ook formeel laten weten dat de financiën rond zijn en dat hiermee de koop definitief is. In juli vindt de daadwerkelijke levering van de grond en de gebouwen aan BD Grondbeheer plaats door ondertekening van de akte bij de notaris. Daarmee kan de gemeente 6 ton bijschrijven op het Legaat van Cooth. Dat bedrag zal, samen met het geld dat nu al in die pot zit, worden uitgegeven aan onderwijs. Het Legaat wordt daarna opgeheven. Aansluitend vindt de uitgifte in erfpacht aan Stichting Plaatsen Nederland plaats.

Stichting BD Grondbeheer geeft De Kleine Aarde langdurig in erfpacht uit aan Stichting Plaatsen Nederland voor realisatie van Plaats De Kleine Aarde. Wethouder Désiré van Laarhoven is blij met de verkoop: “Stichting Plaatsen Nederland geeft De Kleine Aarde op eigen wijze een nieuwe impuls en brengt uiteenlopende partijen samen die werken aan duurzame verandering van het voedselsysteem.”

Het doel van Plaats De Kleine Aarde is het bijdragen aan de voedseltransitie door bestaande en nieuwe boeren actief te ondersteunen met een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Daarbij staan het in harmonie werken met de natuur, verbonden blijven met de omgeving en natuurlijk ook de economische houdbaarheid centraal.

Vluchtelingen
Op dit moment biedt De Kleine Aarde tijdelijk onderdak aan vluchtelingen uit Oekraïne. Er is overeenstemming met BD Grondbeheer en De Plaatsen over opvang van vluchtelingen tot 1 oktober. Daarna starten de verbouwingswerkzaamheden moeten eventuele vluchtelingen die er nog wonen een ander onderkomen vinden.

De eerste bouwactiviteiten starten na de zomervakantie.

Uit de krant