Stan Bertens uit Liempde is vrijdag Nederlands Kampioen boksen geworden in de superzwaargewichtsklasse.
Stan Bertens uit Liempde is vrijdag Nederlands Kampioen boksen geworden in de superzwaargewichtsklasse. Foto: eigen collectie.

Bokser Stan Bertens wint NK in superzwaar gewichtsklasse

Sport

Hij heeft er een maandje extra op moeten wachten, maar Stan Bertens uit Liempde werd vrijdag alsnog Nederlands kampioen boksen. Hij won de titel in de gewichtsklasse superzwaar (+91 kilo). ,,Deze overwinning was nodig om zicht te houden op de Olympische Spelen met Team NL.”

De wedstrijd zou eigenlijk in december plaatsvinden, toen het officieuze toernooi van de nationale boksbond plaatsvond. Maar door een ontsteking kon Bertens niet deelnemen. In overleg met zijn tegenstander Thomas Oomen, werd een nieuwe datum en locatie geprikt. Vrijdag stonden de twee (super)zwaargewichten alsnog tegenover elkaar in de boksring. En nog wel op een bijzondere locatie: poptempel Nobel in Leiden.
,,Normaal staat vooral het boksen centraal tijdens deze wedstrijden. Maar nu werd er uitgepakt en was er ook muziek geprogrammeerd. Dat vond ik erg gaaf om te zien. Een mooie avond om mee te maken, vooral omdat ik in eigen land in de ring stapte. Daardoor was er ook veel publiek en konden vrienden en familie eens komen kijken”, vertelt Bertens enkele dagen na zijn winst.

Derby
Bertens traint bij Boxing Gym Holzken uit Eindhoven, zijn tegenstander Oomen bij The Boxing Gym in Den Bosch. ,,Dat maakte dat dit duel ook een mooie strijd was tussen twee steden. Na drie keer drie zware minuten kwam ik als winnaar uit de bus en daar ben ik natuurlijk ontzettend blij mee.”
De boomlange en 122 kilo wegende Bertens, bijnaam De Hulk, moest voor deze wedstrijd wel het een en ander laten. Door het uitstel in december, moest hij zich ook gedurende de feestdagen aan zijn trainings- en voedingsschema houden. ,,Ik ging een keer uit eten met m’n familie, maar verder was het sober. Maar dat maakt mij niet zoveel uit, het was voor een goed doel”, grinnikt de Liempdenaar.

Kwalificatie
De winst en dus ook de belt (boksersriem) was voor Bertens belangrijk. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij deze zomer graag met Team NL naar de Olympische Spelen wil in Parijs. Door Nederlands kampioen te worden in zijn klasse is de kans op kwalificatie groter geworden. ,,Deze was nodig. Ik moet voor Team NL laten zien dat ik de beste ben in mijn klasse in Nederland.”
Echt genieten van de overwinning was er voor Bertens nog niet bij. De Liempdenaar dook na afloop meteen zijn bed in, bekent hij: ,,Ik vlieg dinsdag naar Engeland voor een toernooi in voorbereiding op de kwalificatie voor de Spelen en een trainingskamp. Daardoor deed ik niet mee aan het feestgedruis.” (Foto: eigen collectie).

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-app via de Apple Store of Google Play Store.

Stan Bertens uit Liempde is vrijdag Nederlands Kampioen boksen geworden in de zwaargewichtsklasse. Links van hem zijn coach Paul Holzkens uit Eindhoven, rechts bondscoach van Team NL Waleed Shekho.

Uit de krant