Op het terrein van De Kleine Aarde liggen ook 'rotondes', zij het niet in de traditioneel bekende vorm.
Op het terrein van De Kleine Aarde liggen ook 'rotondes', zij het niet in de traditioneel bekende vorm. Foto: Eigen collectie

Grote Aard, kleine Aard: rotondes

Verhalen van vader en zoon. Grote Aard staat veelal in de keuken. Kleine Aard houdt van knutsels. Samen overdenken ze, wat ze tegen komen in een mooi Boxtel. Vader Aard geeft vaak een aardig staartje aan het verhaal. De inbreng van de zoon is van dien aard dat het onduidelijk is of hij erg vlot van gedachten is of dat hij juist wat achter loopt. Kleine Aard doet de dingen anders.

Een plek aanwijzen op de wereldbol, daar wil ik heen! Het lijkt wel of de voeten tijdens het stappen vanzelf richting het terrein De Kleine Aarde gaan. Vele wegen komen er samen. Er ligt zelfs een rotonde op het terrein. Op de weg hierheen, door Boxtel Oost, merkte kleine Aard wat een rotonde was. Niet de vele minirotondes die overal voor de auto’s zijn aangelegd, want papa, grote Aard, rijdt maar weinig met de auto, maar juist die ene, unieke, rotonde voor de fiets! Je kon er blijven rijden tot je het zat was. Spannender nog, je kon kiezen om tegen het verkeer in te gaan…

Heetmanplein
Heel vroeger, ging grote Aard voor zaken naar ’s-Hertogenbosch. Er was een verkeersplein bij een groot wit gebouw, een restaurant, vlak voordat je de provinciehoofdstad in ging. De straten samen heetten in de volksmond het Heetmanplein, naar de meneer die het spaghetti-rijden heeft uitgevonden, Heetman, zo heet die man. Draaien en bochten, stoplichten en rijbaanstrepen. Een weg naar Waalwijk. Een weg met zicht op het Bossche Broek. Een weg naar het NS-station. Soms moest je naar rechts voorsorteren om links uit te komen. Papa wist de weg.

Berm
Meestal zit er in het midden van een rotonde een verhoogde berm. Zodat je niet rechtdoor kan rijden. Neem je de weg verkeerd, dan kan je auto zelfs kantelen. Grote zware wagens hebben daar wel eens een ongeluk mee gehad. Rotondes voor voetgangers bestaan niet. Er is maar weinig wat een lopende mens tegen kan houden… of het moet een plas water zijn. Een bordspelletje Stratego houdt met twee getekende plassen water de vechtende partijen uit elkaar. Een plas water, kan ook een volgeregend slootje zijn. Twee kort op elkaar liggende landbruggen vormen de rotonde.
Zie je, kleine Aard, soms denk je dat iets niet kan bestaan of dat je een weg niet kan kiezen. Dan blijkt er een terrein te zijn in een dorp met een heel bijzonder verloop van wegen. De hoofdweg is koninklijk, het Julianalaantje. De twee zijwegen hier naar toe, leiden naar de Voedseltuin. Rechts naar achter zie je de hoofdroute voor de wandelaar, die ter rechterhand een van de vier compost-systemen passeert. Natuurlijk begin je vanaf een afgesproken plaats, want op een rotonde kan je je standpunt blijven draaien…

Water
Je hoeft geen rondjes te blijven lopen, even stilhouden en in het water kijken mag ook. Stroomt het water, waar gaat het dan naar toe? Kiest het zomaar, of kiest het specifiek een verloop.