Blije-eikel-partij

Ik heb een visioen. Boxtel, wordt het Woodstock aan de Dommel. Ik richtte mijn eigen partij op. De gedroomde lijstduwer is onze eigen Yvon Jaspers. Ons Yvon wordt de toekomstige minister van Landbouw. Met haar typische Boxtelse borrelbabbeltjes kan ze als geen ander bruggen slaan. Mijn Blije-Eikel-Partij (B.E.P.) laat een nieuw geluid horen en telt altijd haar knopen en zegeningen. Zoekt niet in iedere soep een haar, weigert te leven naar de letter, maar wel naar de geest. 

De B.E.P. klaagt niet, maar vraagt wel. Zo vraagt mijn partij zich al jaren af waarom niet ook gestemd wordt via Digi-D. Noodzaak, omdat onze buurtbussen wegbezuinigd worden en er geen stembureau te bereiken is. Een schande , want mobiliteit is de bloedsomloop van onze regio. En als we de jongeren zo graag willen betrekken, maak dan ook wat haast alsjeblieft. Hup. Of zijn we bang omdat de boel er uitklapt? Smeer het digitaal stemmen dan uit over een week of wat. Wat maken die paar dagen meer of minder uit? Jaja, ik hoor de bezwaren al. Niks doen zal zo altijd een optie blijven.

Hekken eruit, heggen erin

We denken hoge ogen te gooien met ons eerste groene idee. Naast de bestaande Natura2000-gebieden, willen we 2.000 mini-Natura gebieden creëren van de bestaande 2.000 kunstgras voetbalvelden. We rossen het plastic er af en gooien er vers gras op. Meteen de hekken eruit en de heggen erin. Het ideale plaatje heeft kraakheldere slootjes met een rijtje knotwilgen en statige reigers tussen het wuivend riet. De gratis zuurstof-boost en de fladderende vlinders zullen zorgen voor de welkome geur en kleur in de toeschouwershoofden. 

Voor de rekenaar: met dit idee komt er dertien miljoen m2 aan natuur bij. Nota bene één miljoen meer dan onze Kampina aan oppervlakte heeft. Hopla, wie doet je wat. 

En omdat we succes graag kopiëren zullen ook de hockeyclubs er aan geloven. De duizenden tapijtveldjes worden semi-stiltegebieden. Voor de helft van het jaar wordt er toch niet op gespeeld. Zodra de blaadjes van de bomen vallen, vlucht het hockeygepeupel de verwarmde sporthallen in. Eén geluk, douchen doen ze niet, dan scheelt weer energie. 

Ach, misschien staat mijn biotoopdroom ietwat te scherp afgesteld en mik ik te hoog. Noem me naïef, noem me romantisch. Het is heus niet mijn missie alle snelwegen weer van zand te maken, maar laat de boeren alsjeblieft met rust. Ze moeten al zo veel. Kom mensen, niet eerst knagen aan hun geweten, zodat het gaat gisten in hun koppies en dan vragen om huis, haard en erf te verlaten. Wij van de B.E.P. geven de voorkeur aan boerenverstand in plaats van betweterig boekenverstand. Maar wel samen. Alleen kan het even wat minder snel? Kopen we ook wat tijd om de boeren op adem te laten komen. Ondertussen helpen we ze te bevrijden uit de strop van bankbende Rabo de Rover en de wurgslurf van Jumbo de gele olifant.

Wandel gerust met me mee door onze buurtschappen. En zie al het moois. Voor ergeren is geen plek, voor verwonderen wel. Lange tenen graag thuis laten dus, want die lopen beroert. 

Ruud