Een cochleair implantaat maakt ook een spelletje kaart mogelijk zonder gehoorproblemen.
Een cochleair implantaat maakt ook een spelletje kaart mogelijk zonder gehoorproblemen. Foto: eigen collectie.

Gehoorproblemen: ontdek cochleair implantaat

Slechthorendheid kan een grote impact hebben op het dagelijkse leven. U gaat gesprekken en gezelschappen mijden. Er ontstaan moeilijkheden in uw werk-, studie- of verenigingsleven. Voor sommige ernstig slechthorende mensen kan het gebruik van een hoorapparaat klinken alsof ze naar een luide, slecht afgestelde radio luisteren. U kunt stukken horen van wat er wordt gezegd en het kan luid genoeg zijn, maar de woorden zijn niet helder.

Als het gehoorverlies zodanig ernstig is dat zelfs de krachtigste hoorapparaten niet meer voldoende helpen om geluiden en spraak te verstaan, dan kan wellicht een cochleair implantaat, afgekort CI, een oplossing zijn.

Een CI is een bewezen hulpmiddel, geschikt voor alle leeftijden, en wordt in Nederland al 35 jaar geïmplanteerd in academische ziekenhuizen.
In tegenstelling tot hoortoestellen omzeilt een cochleair implantaat de beschadigde anatomie van het oor, om geluiden duidelijker te maken en het spraakverstaan te verbeteren.
„De grootste meerwaarde van het CI is voor mij vooral het terugkrijgen van mijn zelfvertrouwen, zelfstandigheid en van mijn sociale leven. Ik ben inmiddels gepensioneerd en ik heb leuke hobby's die ik nu zonder grote hoorproblemen kan doen. Dit betekent ook dat er een zware last van de schouders van mijn partner is gevallen en dat is natuurlijk erg prettig, omdat deze nu ook meer tijd heeft voor zichzelf.” Frank - 73 jaar en CI-gebruiker sinds 2013.

Voorlichtingsbijeenkomst

Wilt u meer weten over de mogelijke oplossingen als hoorapparaten alleen niet meer volstaan? Dan bent u van harte uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst op woensdagmiddag 15 maart in ‘s-Hertogenbosch. U wordt verwelkomd door een ervaren CI-gebruiker en een specialist van Cochlear die u zullen informeren over gehoorverlies en de mogelijkheden met cochleaire implantatie. Op locatie is een schrijftolk aanwezig en kunt u gebruik maken van ringleiding.
Kijk voor meer informatie en registratie op: www.HoorMeer.nl/informatiebijeenkomsten-ci. Voor vragen kunt u ook terecht bij Rosanne van der Pas – van Esch, Cochlear Audiologie Specialist, via telefoonnummer: 06 15 96 23 28, e-mail:
rvanesch@cochlear.com.

Luisteren.