The American way

Toegegeven, doorgaans vinden wij nuchtere Nederlanders de attitude van Amerikanen maar overdreven en ongeïnteresseerd. Toch zouden wij van ze kunnen leren.

Amerikanen zijn erg goed in self-empoweren: hardop uitspreken over jezelf waar je goed in bent, wat je goed gedaan hebt of wat je mooi vindt aan jezelf. Ook in een ander empoweren zijn ze sterk: elkaar optillen en versterken met complimenten, aanmoediging en applaus geven.

In mijn praktijk vinden zo'n beetje alle cliënten in alle leeftijdsgroepen het lastig, zo niet onmogelijk, om iets positiefs over zichzelf te noemen. Dit voelt als arrogantie en zeer ongemakkelijk. In onze Nederlandse cultuur geldt de norm 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg' en daar past die Amerikaanse stijl niet zo goed in. Als ik mijn cliënten vraag of ze wel van zichzelf weten te benoemen waar ze niet tevreden over zijn, beginnen ze meestal halfweg mijn vraag al schuldbewust te lachen. GOTCHA!

Een positief zelfbeeld draagt bij aan zelfvertrouwen en succes


Ons brein is erop getraind negatieve dingen beter te onthouden dan de positieve. En ooit, lang geleden, had dat ook een beschermende functie: je moest alert zijn op gevaar, want anders kon je verslonden worden. Hoewel de mens al heel ver doorgeëvolueerd is, is ons brein nog niet helemaal meegegroeid, zo lijkt het.

Terwijl we intussen juist wel weten dat een positief zelfbeeld bijdraagt aan zelfvertrouwen en succes. Door onszelf dus wel een schouderklopje te geven en hardop zelfwaardering uit te spreken beïnvloeden we hoe zelfverzekerd we door het leven gaan. Je brein kun je trainen, net als een spier, dus die negatieve boventoon is om te buigen met oefenen. 

Ik geef je twee tips hoe: Een van de opdrachten die ik vaak meegeef is; schrijf elke dag iets positiefs op van die dag. Iets waar je tevreden over was, trots op was of je fijn bij voelde, hoe klein ook. Dit stuit vaak op weerstand, maar na oefening komen er steeds meer positieve dingen in het vizier.

Vieren van succes

Ook het vieren van successen, in plaats van ze voor lief te nemen, versterkt je innerlijk. Het is een beloning voor je inzet en je succes en een bodem voor een nieuw succes. Dat hoeft niet meteen iets duurs te zijn. Een warm bad, een leuk tijdschrift of je favoriete gerecht koken is ook al voldoende zelfliefde om je succes mee te bekrachtigen.
Als we self-empowering dus niet meer zien als arrogant maar als zelfzorg, dan stralen we allemaal een stuk meer.
Welk compliment geef jij jezelf vandaag?