NLdoet: gezellig samen in eigen buurt aan de slag

Rollators schoonmaken, de Geitenwei opruimen, zomaar een greep uit activiteiten die al aangemeld zijn voor NLdoet. Vrijdag 10 en zaterdag 11 maart steken duizenden vrijwilligers in Nederland de handen uit de mouwen tijdens de actie van het Oranje Fonds.

Carla den Otter is coördinator van het vrijwilligerssteunpunt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. ,,Mensen die graag een dag willen helpen met klussen, schoonmaken of wat dan ook, kunnen al op zoek naar een leuke activiteit", legt Den Otter uit. Het aanbod is terug te vinden op de website www.nldoet.nl. Dat is overigens nog niet compleet. Den Otter: ,,Verenigingen en andere organisaties die een karwei in gedachten hebben, kunnen hun klus nog aanmelden. Hoe meer, hoe interessanter voor vrijwilligers, want dan is er keus."
Er komen in de aanloop naar de vrijwilligersactie regelmatig nieuwe activiteiten bij. Bijvoorbeeld het schoonmaken van het buitenterrein van jeugdhuis Pius X in Liempde. En neem De Voedseltuin. Daar is elk jaar wel wat te doen voor enthousiaste vrijwilligers. Dit keer gaan er gemeenteambtenaren aan de slag, weet Den Otter.
NLdoet duurt maar twee dagen. De mensen die zich dan inzetten, kunnen het bij een of twee dagdelen houden. Maar mogelijk zijn er deelnemers die best vaker vrijwilligerswerk zouden willen doen. Den Otter kan hen in contact brengen met organisaties die mensen zoeken.
Tijdens NLdoet wil het Oranje Fonds mensen laten ervaren dat vrijwilligerswerk niet alleen fijn is voor degene die geholpen wordt, maar dat het ook leuk is voor wie een handje helpt. ,,Vrijwilligers hebben een cruciale rol in de gemeenschap. Het Oranje Fonds zet zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Tijdens NLdoet geven we samen met alle sociale initiatieven door heel het land de mensen een mooie gelegenheid om kennis te maken met vrijwilligerswerk. En wat het voor mensen en hun omgeving kan betekenen”, benadrukt directeur Sandra Jetten van het Oranje Fonds.