Een kerkuil, herkenbaar aan het witte masker.
Een kerkuil, herkenbaar aan het witte masker. Foto: Hans Dekker.

Speuren naar sporen van uilen

Jeugd-Natuurgroep-Gestel houdt zaterdagmiddag 4 februari weer haar maandelijkse wandeling in de natuur, voor kinderen en hun ouders of grootouders. De deelnemers gaan op zoek naar sporen van uilen.

Heb jij weleens een uil gezien? Veel kinderen nog niet en dat is niet zo gek. Uilen kunnen zich goed verstoppen en de meeste uilen vliegen rond als wij op bed liggen. We kunnen overdag wel de sporen van de uil vinden: de braakballen.
Tijdens deze speurtocht gaan we op zoek naar braakballen in het bos. En dat is nog niet alles: daarna gaan we, onder begeleiding van uilenspecialist Toon Ondersteijn, de braakballen uit elkaar pluizen. Dat lijkt vies maar dat valt reuze mee.
De bosuil is de uilensoort die het meest voorkomt in Nederland. De veel kleinere steenuil laat zich ook overdag wel eens zien. De kerkuil niet, dat is een echte nachtbraker. De grootste, en zeldzaamste uil in Nederland is de oehoe.

Startplaats: Haanwijk 4 a, 5271 VG, Sint-Michielsgestel (gebouw van Brabants Landschap). Tijd: Van 14:00 tot 16:00 uur. Meer informatie: Michel van de Langenberg, tel: 06-224 329 41 of michel.langenberg@home.nl..

Het lidmaatschap voor het hele gezin is bedraagt 10 euro per kalenderjaar, (één keer meedoen is 2 euro) contant te betalen op de zaterdagmiddag. Je hoeft je van te voren niet op te geven.