Een foodtruck, maar dan anders. Pompoenen van het land.
Een foodtruck, maar dan anders. Pompoenen van het land. Foto: Image by BeEased Traveler from Pixabay

Column: grote Aard, kleine Aard

Verhalen van vader en zoon. Grote Aard staat veelal in de keuken. Kleine Aard houdt van knutsels. Samen overdenken ze, wat ze tegen komen in een mooi Boxtel. Vader Aard geeft vaak een aardig staartje aan het verhaal. De inbreng van de zoon is van dien aard dat het onduidelijk is of hij erg vlot van gedachten is of dat hij juist wat achter loopt. Kleine Aard doet de dingen anders.

Grote Aard heeft ooit een baantje in de bediening gehad. Zo begint vaak een loopbaan. Je begint bij een restaurant of in een cafeetje. Dat kan uitgroeien tot een grote uitspanning aan de A2, of een vegetarisch eetpunt op het ecologisch park De Kleine Aarde. Misschien doet kleine Aard straks ergens meehelpen in de afwas of helpt hij met het opdekken van de tafels. Bij toen nog 'De Keulse Kaar' hoorde het sluiten van de luiken bij het historische van het pand. De klem loshalen, het hout omscharnieren tot het raam erachter verdwijnt. Een slotje voor de verzekering.
De Keulse Kaar… in het nu, zou je eerder denken aan een wagen van waaruit het warme eten verschijnt. Een ding wat ze in het Engels een 'foodtruck' noemen. Kleine Aard knutselt graag dingen op wielen, iets dat rolt. Grote Aard neuriet zachtjes een liedje, waar de stad Keulen in voor komt.
'Dat gaat naar Den Bosch toe…', maar dan precies de andere kant uit. Aan Duitse liedjes wil kleine Aard nog niet, onder een wandeling is Nederlands meezingen prima. Oud-Nederlands nog wel, een spelling met een dubbele 'A', al zal je dat niet aan de uitspraak horen.

Zelf serveren
Logistiek was het leuk. Probeer maar eens drie of vier grote borden vol heerlijk voedsel tegelijk aan een netjes gemaakte tafel te serveren. Kleine Aard mag soms naar de voortuin drankjes brengen, voor papa en hemzelf. Zonder dienblad, want dat valt een beetje te groot uit. Of papa er nog een koekje bij wil? En de ober misschien een fooitje lust, in de vorm van een extra speculaasje? In het groot danste het personeel bijna om elkaar heen. Een leeg dienblad of vuile glazen richting keuken, dampende culinaire gerechten richting de gasten. "Dat het u mag smaken.”
Volop in transitie. Een keer een donderdag, op Plaats De Kleine Aarde, een behoorlijke drukte. Het parkeerterrein lijkt te klein. Het gaat allemaal om eten, anders eten, anders produceren. Allerlei partijen komen rond de tafels zitten. Hoe veranderen de kweek en aanvoer van voedsel voor heel Nederland? Is rondom Boxtel niet mooi genoeg? Ambitie te over en wat groeipijntjes. Gelijk iemand die voor het eerst van de opleiding komt en tegelijk in het diepe wordt gegooid: breng dit, correct, ter tafel. Zelfs voor medewerkers met een flinke ervaring kan de kost stevig zijn.
Papa kijkt hoe zijn zoontje een eet-tentje-op-wielen knutselt. In de kamer kan hij het overal parkeren. Niemand hoeft ver te lopen om iets bij kleine Aard te bestellen. Het enige dat soms wat zorgen baart, zijn de vele fietsjes, stepjes en een ‘verdwaalde traptractor' midden op de oprit…