Kasteel Stapelen in Boxtel is onderwerp van de lezing van erfgoedvereniging Kèk Liemt.
Kasteel Stapelen in Boxtel is onderwerp van de lezing van erfgoedvereniging Kèk Liemt. Foto: Kees Quinten.

Liempde, Stapelen en de heren van Boxtel

Op maandag 30 januari verzorgt Erfgoedvereniging Kèk Liemt een lezing over Liempde, Stapelen en de heren van Boxtel. De lezing, gaat met name in op de relatie van Liempde met Stapelen en de heren, wordt gehouden door Ger van den Oetelaar in D’n Liempdsen Herd. De toegang is gratis.

Spreker Van den Oetelaar is één van de auteurs van het onlangs verschenen boek ‘Geschiedenis van de heerlijkheid Boxtel-Liempde en kasteel Stapelen’. Hij zwaluwstaartte de twee bijdragen die Adriaan van Abeelen en Ruud van Nooijen leverden en vulde de ontbrekende stukken aan. Hiermee zijn er drie auteurs actief betrokken bij deze uitgave.

Heren
Vanwege de ligging nabij het Boxtelse centrum en de Dommel is Kasteel Stapelen erg verbonden met de identiteit van Boxtel. Via de heren van Boxtel heeft ook Liempde een belangrijke rol gespeeld, zowel in de middeleeuwen als in de 19e eeuw. Daarbij gaat het niet alleen over Velder, het jachtgebied van de heren van Boxtel, maar ook over de latere Mahies, die het kerkhof van Liempde uitkozen om hun grafmonumenten te bouwen.

Inkomsten
De heren van Boxtel kwamen aan hun inkomsten via het exploiteren van de Kasterense watermolen en Liempdse belastingheffingen. Ook minder bekende zaken zoals de gemeijnt Mosven, op de grens van Boxtel en Liempde en de status aparte van Kasteren komen aan de orde.

Informatie
De lezing wordt gehouden in D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.