Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Liempdse clubs maken natuur weer blij

LINDA VAN DE WIEL

Nadat het eerder vanwege hevige sneeuwval niet door kon gaan, was het zaterdag toch eindelijk zover. De leden van de Liempdse Jeugdnatuurwacht en de Natuurwerkgroep kwamen bijeen om wilgen te knotten en een houtwal te maken. Ze deden dit aan de Ooiendonksestraat in het dorp. En daar werd hard gewerkt door de zeven kinderen en negen volwassenen.

,,Dit jaar hebben we onder meer een zogenaamde grenswal opgeknapt. De volwassenen hebben hiervoor eerder een aantal bomen omgezaagd op een stuk grond", vertelde Hans Bakx namens de organisatie. ,,De kinderen hebben zaterdag met een handzaag kleine takjes gezaagd om de houtwal opnieuw te dichten. Deze houtwal kan nu door vogels en andere kleine dieren worden gebruikt om beschutte en daarmee veilige nestjes in te bouwen. De grote takken zijn bedoeld als kachelhout."

Het knotten van bomen is daarnaast óók belangrijk voor vogels, vertelt Bakx: ,,Als een boom geknot is, ontstaat er langzaam maar zeker een verdikking aan de binnenkant. Soms blijft er water in deze verdikking staan. De boom gaat dan rotten. Op deze wijze ontstaan holten die in andere bomen niet snel voorkomen. Een geknotte boom biedt daarmee ook weer broedgelegenheid aan vogels. De natuur is er dus erg blij mee."

PADDENTREK

De volgende activiteit van Jeugdnatuurwacht Liempde is de jaarlijkse paddentrek. Deze vindt plaats rond eind maart en de leden gaan dan aan de slag in de buurtschap Kasteren. ,,De padden kunnen de weg zelf niet oversteken. Wij helpen ze daar graag bij", zegt Bakx.

OP DE FOTO: Jong ontmoette oud, zaterdagochtend aan de Ooiendonksestraat in Liempde. Daar gingen de Jeugdnatuurwacht en Natuurwerkgroep samen aan de slag. Zo werden er wilgen geknot en een houtwal gerealiseerd. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding