Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

In 't spoor van Heeren van Boxtel en Liempde

De Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) leidde in nauwe samenwerking met heemkundestichting Kèk Liemt en Natuurwerkgroep Liempde ambassadeurs op die bezoekers, maar ook kennissen uit het eigen netwerk informeren over Liempde. Zondag 18 februari nemen de gidsen belangstellende bezoekers mee op een fietsexcursie naar plekken waar de Heeren van Boxtel vroeger hun landgoederen en jachtdomeinen hadden.

Via de Heeren van Boxtel zijn Boxtel en Liempde, maar specifiek ook kasteel Stapelen en landgoed Velder met elkaar verbonden. Op 15 juli 1293 schonk hertog Jan I van Brabant het Huis Stapelen aan Willem (II) van Cuyk. In 1391 beleende hertogin Johanna van Brabant de heerlijkheid Liempde en Landgoed Velder aan Willem van Merheim, die Heer van Boxtel was en kleinzoon van Willem (II) van Cuyk. Landgoed Velder werd door de Heeren van Boxtel gebruikt als jachtdomein.

De fietstocht, die van start gaat vanaf bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4, voert deelnemers onder meer langs Stapelen en Velder. De excursie start om 10.00 uur en is omstreeks 12.00 uur afgelopen. De kosten bedragen 5 euro per persoon, inclusief een kopje koffie of thee na afloop.

OP DE FOTO: Naast kasteel Stapelen wordt tijdens de fietstocht ook een bezoek gebracht aan het Liempdse landgoed Velder. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding