Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Liempde pakt door met verkeersknelpunten

PÅL JANSEN

Liempde is bij lange na nog niet 'af'. Vorig jaar werd het centrum heringericht, in 2018 wordt doorgepakt met de verkeersaanpassingen in het dorp. Eerder werd bekend dat de t-splitsing Roderweg-Barrierweg vernieuwd wordt nadat alle formaliteiten daarvoor in orde zijn gebracht. Maar Burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde (RVL) heeft het volgende deelproject alweer in het vizier: de Hogenbergseweg.

Recent maakten RVL, de gemeente Boxtel en Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) duidelijk dat het project Roderweg-Barrierweg dit voorjaar gerealiseerd wordt, na de goedkeuring van de raad. Door de aanpassingen moet er een verbinding ontstaan tussen evenemententerrein D'n Tip en het centrum, vrachtverkeer moet ontmoedigd worden om over de Barrierweg door het dorp te rijden én het moet voor voetgangers langs de Roderweg toegankelijker worden.

Om het vrachtverkeer uit het centrum te houden, is het plan om een kleine verhoging aan te brengen op de t-splitsing. Naast de Roderweg wordt een voetpad aangepast en aangelegd van 85 tot 150 centimeter breed. ,,In ieder geval tot aan de Hamsestraat", aldus Harrie Raaimakers van RVL. ,,Met de hoop ook dat er in de toekomst nog een woonwijk wordt gebouwd in het gebied tussen de Roderweg en Hamsestraat."

HOGENBERGSEWEG

Nu de voorbereidingen van de aanpassing van de splitsing zijn einde nadert, heeft RVL alweer het volgende deelproject in het vizier: de Hogenbergseweg. ,,Daar ligt alleen een straat voor autoverkeer, maar de Hogenbergseweg is de toegangspoort voor de hockey- en tennisvelden", verwijst Raaimakers naar de vele fietsers die ervan gebruik maken. ,,Het concept van dat plan is zo goed als af, dan gaan we dat bekendmaken aan de bewoners en regelen we nog een informatieavond. Dan komt er nog een definitief voorstel en ook daarover wordt nóg een avond georganiseerd voor belanghebbenden."

In totaal heeft RVL zeven à acht deelprojecten aangekaart die eind 2019 gerealiseerd moeten zijn om Liempde toegankelijker te maken voor 'kwetsbaar verkeer'. ,,We heten dan wel Rolstoelvriendelijk Liempde, maar het is eigenlijk breder. Onder kwetsbaar verkeer horen bijvoorbeeld ook ouders met kinderwagens", legt Raaimakers uit. ,,Er zijn een paar uitdagingen voor de projecten. Veel wegen zijn bijvoorbeeld vrij smal en je zit al snel op privéterrein. Ook budgettair is het een uitdaging." Adviesbureau Arcadis berekende dat er zes ton nodig was voor de projecten van RVL, er werd 500.000 euro beschikbaar gesteld. Raaimakers: ,,Maar door gemeentelijke werkzaamheden op deze projecten af te stemmen, kunnen we een ton winnen. We gaan die uitdagingen dus aan en het verloopt voortvarend."

OP DE FOTO: Vrachtverkeer dat door het centrum rijdt, blijft een plaaggeest in Liempde. Nota bene tijdens de opening van het heringerichte centrum werd een fietser nagenoeg van zijn sokken gereden door een vrachtwagen. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding