De Hobbyclub heeft het trapveldje bij de parkeerplaats van Essche Boys aan de Haarenseweg op het oog als nieuwe locatie voor haar onderkomen.
De Hobbyclub heeft het trapveldje bij de parkeerplaats van Essche Boys aan de Haarenseweg op het oog als nieuwe locatie voor haar onderkomen. Foto: Google Maps

Hobbyclub Esch wil naar trapveldje bij Essche Boys verhuizen

Verenigingen

Een noodlokaal van de Sint-Willibrordusschool doet sinds enkele jaren dienst als onderkomen voor de Essche hobbyclub Samen bezig. Maar de school wijkt in de nabije toekomst voor een nieuwe en dan raken de klussers dakloos. Na een intensieve speurtocht gloort er een oplossing, mede dankzij lokale ondernemer Joris Lijten. 

Fons van der Heijden vormt samen met medehobbyisten Henk van de Sande en Jan van de Ven een werkgroep. Die houdt zich bezig met de verhuizing. Van der Heijden: ,,Wij hadden zelf meerdere locaties voor een nieuwe accommodatie op het oog. We wilden graag een plek in of bij het nog te realiseren schoolgebouw. Er leek ruimte te zijn, maar in november vorig jaar hoorden we dat die er toch niet komt.” Een plek aan De Wertjes zagen de mannen ook wel zitten, maar daar gingen B en W niet mee akkoord.

Van der Heijden vervolgt: ,,Wethouder Wim van der Zanden gaf aan dat er wat de gemeente betreft, maar één locatie mogelijk is: het trapveldje op het parkeerterrein van Essche Boys aan de Haarenseweg. Er stonden nog niet zolang geleden units van Ploegam, dat bedrijf werkte aan de keringen langs de Essche Stroom.” 

Containers

Een locatie is één ding, nu nog een gebouw. En geld. Van der Heijden: ,,We hebben eens op Marktplaats gekeken. Er zijn containers te koop, maar zo’n aanschaf loopt aardig in de papieren.” Ondernemer Joris Lijten, eigenaar van La Serra Exclusive Plants, bood uitkomst. ,,Hij verbouwt zijn kantoor en schenkt ons zes units. Daar zijn we erg blij mee.”
B en W meldden de werkgroep dat die in gesprek moest met de buurt. Van der Heijden: ,,Dat overleg is er geweest, we hebben twee avonden belegd. De meeste reacties zijn positief, maar enkele omwonenden vrezen voor vandalisme. Daarnaast vragen ze zich af wat er met het onderkomen gebeurt als de hobbyclub ooit ophoudt te bestaan.”
Het plan is gebaseerd op een tijdelijke vergunning, legt de bevlogen Esschenaar uit. ,,Voor tien, of misschien vijftien jaar, langer niet. We bekijken of het mogelijk is om vast te leggen dat het onderkomen alleen als hobbyclub gebruikt mag worden.”

Toezicht

Volgens Van der Heijden gebeuren er bij het trapveldje dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. ,,Er is sprake van overlast horen wij vanuit de buurt. Ik denk zelf dat wanneer wij ons daar vestigen, dat probleem afneemt doordat er dan meer reuring is.” Via wijkmakelaar Sam Luchtenberg is er contact met de gemeente over toezicht.
Het noodlokaal waar Samen bezig nu kosteloos gebruik van maakt, beslaat zo’n 54 vierkante meter. De zes units zijn aanzienlijk groter. Van der Heijden: ,,Zo’n 170 vierkante meter samen. We denken er dan ook aan de hobbyclub uit te breiden. Bijvoorbeeld met mensen die zich met glas-in-lood bezighouden, beeldhouwen of iets dergelijks. Zonder het dorpshuis in de wielen te rijden.”
Voordat het nieuwe onderkomen er staat, moet er nog wel het nodige gebeuren. Van der Heijden: ,,De vergunningen natuurlijk. En we moeten de eenheden zelf ophalen en plaatsen. Joris wil ze omstreeks juli graag kwijt. We gaan op zoek naar hulptroepen.”
De hobbyclub presenteerde haar project tijdens het Bierpompfeest afgelopen donderdag 9 mei, inclusief maquette. ,,Wie weet zeggen mensen dan al ondersteuning toe. Want plannen waar we in Esch samen de schouders onder zetten, die komen van de grond.”

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-app via de Google Play Store of Apple AppStore.

Uit de krant