Afbeelding
Foto: Privécollectie Erik Pijnenburg

Erik Pijnenburg (24) uit Esch wint in Wijhe race in Benelux Autocross

Sport

Esch/Wijhe - De 24-jarige Erik Pijnenburg jr. uit Esch is afgelopen weekend als eerste geëindigd in de Benelux Autocross in Wijhe. Daar was hij de concurrentie te snel af en sleepte de Esschenaar de titel binnen in de categorie voor buggy’s. Lars van Kuringe, ook Esschenaar en de neef van Erik jr. werd vierde.

Pijnenburg jr. is vanzelfsprekend erg blij met de overwinning. Geen wonder, want het totale veld bestond uit 45 deelnemers. “Op een heel hoog niveau. Het kan niet hoger in de Benelux”, vertelt Pijnenburg vrolijk.

Erik Pijnenburg jr. komt uit een gezin dat de motorolie door de aderen heeft stromen. Vader Erik heeft een eigen garagebedrijf in Oirschot. Hij was actief in de ‘formule 1 van de autocross’: de Superklasse. Erik jr. was al eens eerder jeugdkampioen autocross en ook zusje Romy werd al jeugdkampioen.

Samen sleutelen ze aan de auto’s tot in de kleinste details. Dat leidde voor Erik in 2019 al eens tot succes. Dit seizoen is hij actief met een nieuw voertuig. “De auto was goed”, blikt hij terug op de seizoensstart. “Maar het viel steeds nét niet op zijn plaats”, doelt hij op de portie pech die hem en zijn team trof.

Afgelopen weekend wist Erik jr. echter de halve finale te bereiken en daar van een vijfde plek een tweede plek in de finale te maken. Dat betekende dat de eerste startrij een feit was. Het dubbeltje viel ditmaal wel de goede kant op. Pijnenburg reed weg bij concurrent Ricardo Otto en stelde de zege veilig. Lars van Kuringe (20 jaar) rijdt in dezelfde klasse als Erik Pijnenburg en behaalde net geen podiumplaats: hij werd vierde.

In de algemene klassering stijgt Pijnenburg door zijn sterke optreden van de twintigste naar de tiende plek. En meer is nog mogelijk, aangezien het seizoen pas op de helft is. Op 20 en 21 augustus mag Pijnenburg jr. in het Belgische plaatsje Herstappe laten zien of zijn zege een vervolg krijgt.

Autocross is een verzamelnaam voor alle verschillende klassen auto’s die op speciale crosscircuits racen. Shorttracker Sjinkie Knegt is één van de opmerkelijke namen die op dezelfde banen rondrijdt, zij het in een andere klasse. Knegt won afgelopen week overigens in zijn klasse: die voor toerwagens.

Afbeelding
Algemeen 4 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman