Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans; helaas... te laat

Algemeen

Helaas ….. te laat

Het komt nog steeds voor dat mensen binnenkomen, eigenlijk al met het idee: er is niks meer aan te doen

Het hoeft niet door die gedachte of die houding te zijn, want soms valt het echt heel erg mee! Maar soms heeft men in het hoofd eigenlijk al afscheid genomen van de relatie, is men er klaar mee. Men komt nog voor “zogenaamde” relatietherapie, zodat niemand kan zeggen “je hebt geen relatietherapie geprobeerd…” maar het is te laat.

Ik heb het al vaker geschreven en van de daken geroepen: beste mensen…Wacht toch niet zo lang!!  

Elke maand is er wel een stel waarbij het op het randje is (of te laat is) voor relatietherapie. Natuurlijk mag je voor jezelf kiezen als het niet meer gaat, maar scheiden is ook niet alles. Denk aan de kinderen die je minder ziet, de conflicten, de financiën. En denk aan wat de kinderen meemaken…..

Natuurlijk is het niet altijd te voorkomen, en ze zullen vast nog meer ellende krijgen in hun leven, maar een gezellige warme, huiselijke en veilige start wens je ieder kind.

Ook vorige maand en deze maand kwam het weer voor dat de relatie totaal verziekt was. En altijd (ook in deze gevallen) was er weer sprake van onvoldoende communicatie. Mensen denken vaak dat ze dan een soort “communicatiewonder” moeten gaan worden, altijd assertief, altijd precies de goede woorden kiezend, nooit boos mogen worden, etc.

Maar daar gaat het helemaal niet om! Boos worden is óók communicatie, en nog wel heel duidelijk ook! En als je de goede woorden niet kunt vinden, dan gebruik je toch iets minder goede woorden. Je kent elkaar toch al langer dan vandaag!! Het hoeft echt niet perfect te worden.

Kortom: het is voor iedereen te leren…..als je maar op tijd bent.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Afbeelding

Uit de krant