Foto: BBB
Foto: BBB Foto: BBB

Heem van Selis wordt iets groener; 13 bomen gespaard dankzij goed overleg

Algemeen

Boxtel - Dankzij vroegtijdig overleg tussen Bomen Brigade Boxtel en projectontwikkelaar Van Wanrooij zijn 13 bomen die op de nominatie stonden gekapt te worden toch gespaard. Dat meldt de bomenbelangengroep, die onderdeel is van Transitie Boxtel.

Vroegtijdig overleg tussen de Bomen Brigade en de projectontwikkelaar kon onlangs het leven van zeven grote eiken nabij de A2 sparen. Eerder konden al twee grote Beuken rond het fietspad Selissen, twee grote lindes en twee kleinere bomen gered worden door ze te verplaatsen naar een nieuwe plek, meldt de belangengroep verheugd in een persbericht.

En ook in de toekomst gaan worden extra bomen gespaard dankzij de overlegsessies. Rondom fase 5 en 6 zijn nu zeven zeer grote eiken ingepast in de plannen door de Laan van Selis daar met een ander profiel en een subtiele slinger omheen te leggen. “Niet overal konden de bestaande bomen ingepast worden in een ontwikkeling van deze omvang, maar ten opzichte van de eerste plannen zijn mooie resultaten gehaald”, aldus de Bomen Brigade.

Naast behoud van de bestaande bomen voorziet de wijk ook in een aanzienlijk aantal nieuwe bomen. Zo zijn circa 80 fruit- en notenbomen geplant in de ecologische corridor langs het geluidsscherm. In samenwerking met Stichting Ark zijn daarnaast 15 zwarte populieren en 75 spillen geplant in het Dommeldal, in combinatie met verdere landschapsinrichting waaronder struweelhagen.

In de wijk zelf komen op termijn zo’n 300 nieuwe bomen langs de woonstraten, de Laan van Selis, de wadi’s en speeltuinen. Per saldo komen er dus net zo veel nieuwe bomen als nieuwe woningen in het gebied. 

De Bomen Brigade Boxtel laat weten blij te zijn met de opstelling van Marc van Roekel, gebiedsontwikkelaar bij Van Wanrooij. Mede op grond van deze positieve ervaring is de Bomen Brigade nu ook actief betrokken bij de bouwplannen voor Moorwijk.

Uit de krant