Afbeelding
Foto: Sander van Kasteren

Extra geluidsonderzoek Vion

Algemeen

Boxtel - Vanwege de overlast die een inwoner van Lennisheuvel ervaart komt er een extra onderzoek naar het geluid dat Vion produceert. Dat laat het college van B & W weten in de beantwoording van vragen van PvdA-GroenLinks. Die fractie stelde al in november vragen aan het college over diverse milieukwesties bij het bedrijf.

In de vragen ging de fractie van PvdA-GroenLinks onder meer in over de geluidsoverlast die Vion veroorzaakt. Daarvoor werd het bedrijf afgelopen jaar ook al door de Omgevingsdienst op de vingers getikt. “Inwoners uit Lennisheuvel geven aan dat na een melding de geluidsoverlast mindert en dat het geluid enkele uren later weer op volle sterkte is”, stelt de fractie. Ook zouden inwoners geen terugkoppeling krijgen van wat er met hun klacht gebeurt.

Volgens het college is Vion echter voortvarend aan de slag gegaan met het oplossen van de geluidsoverlast. Die wordt volgens het gemeentebestuur veroorzaakt door de luchtwassers op het dak: “Uit onderzoek en berekeningen bleek dat daar maatregelen getroffen konden worden zodat weer wordt voldaan aan de geluidsnormen zoals deze gelden op de dichtstbijzijnde woningen. Deze woningen zitten op Stapelen.”

Het college merkt op dat indien daar wordt voldaan aan de geluidnormen, er ook wordt voldaan in Lennisheuvel. Die bebouwing is immers op een veel grotere afstand. Toch meld het gemeentebestuur een nieuw geluidsonderzoek te starten: “Dat voldaan wordt aan geluidnormen wil echter niet zeggen dat bewoners geen overlast zouden kunnen ervaren. In verband met de geluidoverlast die door een inwoner van Lennisheuvel wordt ervaren, hebben wij opdracht gegeven voor een nader onderzoek aan de Omgevingsdienst.”

Revisievergunning
Verder gaat PvdA-GL in de vragen in op de zogeheten ‘revisievergunning’. Dat is als het ware een herziening van bestaande vergunningen, waarbij die gebundeld en vereenvoudigd worden. De laatste revisievergunning voor Vion dateert uit 2009, ziet de fractie: “Toen was de slachtcapaciteit minder en de verwerkingsfabriek was nog niet actief.”

PvdA-GL vindt het daarom hoog tijd voor een herziening van de vergunning. Dat momenten moet dan ook gebruikt worden om te beoordelen of Vion nog werkt via de best beschikbare techniek op dit moment, vindt de fractie.

Dat is volgens het gemeentebestuur precies wat er gebeurt: “Op dit moment wordt onderzocht of maatregelen bij de overkapping mogelijk zijn. Indien extra maatregelen aan de overkapping worden doorgevoerd door Vion zal dit in het traject van de revisievergunning worden aangevraagd.”

Wel merkt het college op dat de activiteiten van HydroBusiness, dat de waterzuivering op het terrein verzorgt, niet meegenomen kunnen worden in de revisievergunning van Vion.

Milieu
Ook op andere vragen over de milieusituatie bij Vion ging het college in. Zo vreesde PvdA-GL dat bij het verwijderen van haren en nagels met een brander schadelijke gassen vrijkwamen. Volgens het gemeentebestuur is daar geen sprake van omdat het overgrote deel sowieso op een andere manier wordt verwijderd.

Daar komt bij dat bij de verbranding van haren of nagels met aardgas geen zwavel vrijkomt: “Het ‘probleem’ dat door u gesteld wordt met betrekking tot een mogelijke emissie vanzwaveldioxide ten gevolge van het verbranden van haren en nagels is niet aan de orde.”

Vragen over de controles door de Omgevingsdienst en over de doding van varkens met CO2 doet de gemeente korter af. Die zaken liggen niet binnen de bevoegdheid van de gemeente, maar voor zover bekend houdt de slachterij zich verder aan alle normen.

Uit de krant