Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 564539
Foto: RGP Photo
Sport nieuws

Eerste manchezege in EK 85cc voor Kay Karssemakers

  Sport

Boxtel/Mantyharju - Kay Karssemakers uit Boxtel heeft afgelopen weekend tijdens de derde selectiewedstrijd om het Europees Kampioenschap 85cc in het Finse Mantyharju winst en tegenslag gekend. Na een sterke eerste manche kwam de jonge racer van het HMX Nofear Husqvarna racing team als winnaar over de finish. In de tweede manche kreeg hij rijdend op een derde plaats echter een lekke band, waardoor Kay niet verder kwam dan een vijftiende plaats. Met een 1-15 in de manches werd de Boxtelaar zevende in het dagklassement.

Zaterdag stonden op het mooie circuit in Mantyharju een vrije training, pre-kwalificatie en kwalificatierace op het programma. In de vrije training kwam Kay niet lekker in zijn ritme en moest hij genoegen nemen met een achtste tijd. Ook in de pre-kwalificatie ging het niet gesmeerd en met een twaalfde tijd keerde Kay terug naar het rennerskwartier. Later op de dag stond de kwalificatierace op het programma. In de voorgaande twee EK's was gebleken dat deze wedstrijd toch erg belangrijk is voor een goede startplaats op zondag. De kwalificatie, die later op de dag plaatsvond, begon niet goed voor Kay. Toen het starthek naar beneden viel reageerde hij net iets te vroeg waardoor hij in het starthek reed. Als laatste moest de jonge Boxtelaar aan de wedstrijd beginnen en dat betekende dat hij een inhaalwedstrijd moest gaan rijden om nog zo ver mogelijk naar voren te komen. In de eerste ronde passeerde de HMX-rijder al enorm veel rijders en op een zestiende plaats ging hij verder op jacht naar de rijders voor hem. Met constante rondetijden passeerde hij de ene na de andere rijder. Na een zeer sterke wedstrijd wist Kay alsnog op een achtste plaats over de finish te komen, waarmee hij schade enigszins beperkte voor een goede startplaats op beide manches op zondag.

Met een zesde warm-up tijd op zondag keek Kay uit naar beide manches van die dag. In de eerste reageerde de HMX Nofear Husqvarna rijder goed op het vallen van het starthek en dook op een tweede plaats de eerste bocht in. In de vijfde ronde zette hij een succersvolle aanval op de kopman in, waarmee hij de leiding in de wedstrijd overnam. Echter bleef de top vijf tot in de slotfase van de wedstrijd bij elkaar in het achterwiel. Kay bleef geconcentreerd rijden en hield het tempo hoog waardoor hij met een kleine voorsprong van zo'n 2,5 seconde de laatste rondes in ging. Na een ijzersterke wedstrijd kwam de HMX-rijder na 20 min + 2 ronden als winnaar over de finish.
De tweede manche begon Kay op een vijfde plaats. In de eerste ronde wist hij de vierde plaats over te nemen en ging hij op jacht naar de top 3. Met succes nam hij in de derde ronde de derde plaats over, wat op dat moment genoeg zou zijn voor de eindoverwinning. Echter sloeg in de vijfde ronde van de wedstrijd het noodlot toe in de vorm van een kapotte achterband. Hierdoor moest hij noodgedwongen het tempo flink laten zakken waardoor hij ver terugviel. Kay bleef knokken voor iedere meter en wist met een vijftiende plaats in de tweede manche toch nog vijf belangrijke punten te scoren. Uiterst teleurgesteld kwam hij over de finish en zag een podiumplaats of zelfs een overwinning aan zijn neus voorbijgaan.

Met een 1-15 in de manches legde de 12-jarige Kay in het dagklassement beslag op een zevende plaats. In de tussenstand om het Europees Kampioenschap Noord-West Europa heeft Kay goede zaken gedaan en na Finland is hij opgeklommen naar een zevende plaats. Over twee weken, op 3-4 juni gaat het EK 65/85 verder in Mill, Nederland. Daar zal Kay er alles aan doen om deze stijgende lijn voor te zetten. Eerst zal hij op Hemelvaartsdag achter het starthek staan in het ONK in Rhenen, en zondag tijdens ONK in Oirschot.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>