Logo mooiboxtel.nl
De trainingsgroep van 4Defence, met als tweede van links, bovenste rij, Petro.   | Fotonummer: e89542
De trainingsgroep van 4Defence, met als tweede van links, bovenste rij, Petro.

4Defense Ashihara vooral gericht op effectiviteit

  Sport

Boxtel - Na de zomervakantie zijn woensdag de trainingen van de Ashihara karategroep van de vereniging 4Defence weer gestart. Dit betekent dat trainer Petro van Pelt, die bijna 25 jaar geleden het Ashihara karate in Boxtel introduceerde, weer terug is op het oude nest.

Van Pelt (51) heeft vanaf 7 september alle lessen overgenomen van trainer Michael van Kasteren, die stopte wegens een overvolle agenda. Voor Van Pelt voelt de terugkeer bij 4Defence als thuiskomen. Samen met Peter Kerkhof startte hij begin jaren 90 bij Grand Café Rembrandt met een trainingsgroep Ashihara karate. Via Sporthal Den Haagakker kwam de trainingsgroep uiteindelijk op de huidige locatie terecht, in de sportzaal van de Michaëlschool.

Het Ashihara karate is volgens Van Pelt vooral gericht op effectiviteit in plaats van esthetiek zoals bij sommige andere Oosterse vecht- en verdedigingssporten. Vandaar de bijnaam 'street defence' die vaak voor deze karatevariant gebruikt wordt. "Bij deze vorm vecht je met weinig bescherming", legt Petro uit. "Ik wil met mijn trainingen het zelfverdedigingsaspect meer naar voren halen." Zelfs het ontwapenen van mensen met messen en pistolen maakt deel uit van de trainingen.

Toch leidt 4Defence volgens de trainer geen 'vechtmachines' op. Les één in de clinics die Van Pelt ooit gaf op Gymnasium Beekvliet was dan ook wegrennen als dat kan. 'Situational awareness', noemt Petro het. Hij legt uit dat het doel van zijn trainingen is om reflexmatig te leren handelen. Als voorbeeld noemt hij het afweren van een bal die op je hoofd afkomt. "Je hebt hem al afgeweerd voordat je doorhebt wat er gebeurt." En hoe zit dat dan met blessures? Volgens de karatetrainer valt dat reuze mee: "Ik heb in de tussentijd ook gevoetbald en daar heb ik veel meer blessures aan overgehouden dan aan al die jaren karate."

In de tussenliggende jaren dat Van Pelt niet actief was bij 4Defence hield hij zich wel altijd bezig met de Oosterse vechtsport. De ervaringen die hij opdeed bij bijvoorbeeld Krav Maga worden allemaal gebruikt bij zijn Ashihara-trainingen. Volgens Petro is die flexibiliteit een van de kenmerken van het Ashihara karate. "Ik vind het een gemis als je krampachtig vasthoudt aan tradities en geen goede technieken uit andere vechtsporten overneemt", legt de hij uit. Hij zal verder zijn opgedane contacten en ervaringen inzetten om gastdocenten uit andere vechtsportdisciplines de trainingshal van 4Defence binnen te krijgen.

"Het leuke van de huidige trainingsgroep", begint Petro, "is dat er meer dames dan heren meedoen." Ook vallen de diverse nationaliteiten van de deelnemers direct op. Een magisch middel om kinderen discipline bij te brengen is karate volgens Van Pelt niet, hoewel respect bij karate wel hoog in het vaandel staat. Zo groeten de deelnemers elkaar voor de training begint en als de training is afgelopen in volgorde van 'rang'. De laagst gegradueerde, gekenmerkt door de witte band, begint en loopt langs de andere deelnemers de zaal uit. De hoogst gegradueerde, zwarte band, verlaat als laatste de zaal.

Wil je ook lid worden van de Ashihra karategoep van 4Defence? De jeugd (7 tot 13 jaar oud) traint op woensdag van 17.45 tot 18.45 uur. De volwassenen (14+) trainen van 19.00 tot 20.30 uur. De contributie voor de jeugd bedraagt 43 euro per kwartaal. Voor de senioren is dit 56 euro per kwartaal.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>