Logo mooiboxtel.nl
De huidige rotonde vanuit de lucht gezien.   | Fotonummer: a70a20
De huidige rotonde vanuit de lucht gezien. (Foto: Google)
PHS

'Rotonde Boseind' krijgt nog een staartje: burgerparticipatie op de schop

  Politiek

Boxtel - Ondanks de 'mea culpa' van de gemeente, is er na de flater die het gemeentebestuur sloeg bij RKO, het belangrijkste overlegorgaan in Lennisheuvel, nog geen gesprek geweest om de kou uit de lucht te nemen. De gemeente verzuimde eind december RKO in te lichten over een variantenstudie voor verkeersoplossingen op en om rotonde Boseind, waardoor Lennisheuvel de uitkomsten uit de media moest vernemen.

De rotonde moet op de schop omdat door de PHS-plannen flink meer verkeer over de Keulsebaan komt. Om de veiligheid van fietsers en de doorstroom van auto's te waarborgen is de gemeente op zoek naar verkeersoplossingen voor de belangrijke toegangsweg naar Industrieterrein Ladonk en Lennisheuvel.

De gemeenteraad had dinsdag tijdens de raadsvergadering geen goed woord over voor de manier van communiceren met RKO. "Te triest voor woorden", was BALANS-raadslid Wim van der Zande nog het meest expliciet. Maar ook andere oppositie- en coalitiepartijen zoals CDA, Combinatie95 en D66 verklaarden niet gelukkig te zijn met de gang van zaken.

Het gehele proces rondom rotonde Boseind verdient sowieso geen schoonheidsprijs. Zo werd de gemeente na het presenteren van enkele varianten terug naar de tekentafel gestuurd om een uitgebreider onderzoek te doen. Kosten: 50.000 euro. Daarop volgde de blunder met RKO, waarna BALANS wederom meende dat niet alle varianten goed onderzocht zijn. De gemeente vindt het echter niet meer verantwoord om nog meer (duur) onderzoek te doen naar varianten die hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk blijken. Van der Zande vroeg zich dan ook af of de variantenstudie al tot een definitief verkeersbesluit heeft geleid, omdat daaruit eigenlijk maar één echte optie kwam rollen: een kruispunt met verkeerslichten in plaats van de nu aanwezige rotonde.

Dat definitieve besluit ligt er nog niet, liet de wethouder Herman van Wanrooij in zijn antwoord weten. Hij draaide er dinsdag niet omheen dat de gemeente een pijnlijke fout heeft gemaakt door RKO, een 'kundig' overlegorgaan onbedoeld te passeren. "Het participatieproces is wel een issue", duidt de wethouder de problemen. Hij gaf aan dat deze, en andere fouten die zijn gemaakt ertoe hebben geleid dat het traject rondom burgerparticipatie grondig op de schop gaat. Inmiddels liggen volgens Van Wanrooij al conclusies en aanbevelingen vanuit de ambtelijke organisatie op tafel en zijn de benodigde besluiten, zo legde de wethouder uit, dinsdagochtend in de collegevergadering genomen. Van Wanrooij beloofde de stukken snel aan de raad voor te leggen, zodat deze fouten in het participatietraject hopelijk snel tot het verleden zullen horen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>