Afbeelding
Foto: Sander van Kasteren

Boxtel onderzoekt belastingvoordeel voor huizenbezitters met zonnepanelen

Politiek

Boxtel - In de Boxtelse politiek gingen dinsdagavond geluiden op om bezitters van huizen met zonnepanelen belastingvoordeel te geven. Dit kan bijvoorbeeld door zonnepanelen niet mee te nemen in de waardebepaling van het huis. Dat levert een lagere gemeentelijke belasting op. Nu betalen bezitters van huizen mét zonnepanelen meer dan huizen zonder de panelen en dat werkt weinig stimulerend zo menen diverse partijen. De wethouder belooft onderzoek te doen.

Eigenlijk is de hele politiek het er wel over eens dat huizenbezitters gestimuleerd moeten worden om zonnepanelen aan te leggen. Hogere maandlasten werken daarbij afschrikkend. Toch wil wethouder Herman van Wanrooij niet zover gaan als Combinatie95, dat dinsdag tijdens de raadsvergadering aangaf dat huizenbezitters 'gestraft worden' omdat ze zonnepanelen hebben. "Dat is wel heel straf gezegd", aldus de wethouder.

Volgens de wethouder is niet mogelijk om zonnepanelen in mindering te brengen op de WOZ-waarde van huizen, zoals Combinatie95 voorstelde. Dit komt omdat gemeenten verplicht zijn de panelen mee te nemen in die waardebepaling, aldus Van Wanrooij. En over dat bedrag betaalt de huizenbezitter dus ook gemeentelijke belasting. Voor een idee van de VVD stond hij wel open: het toepassen van een belastingvoordeel bij de onroerendezaakbelasting (OZB). Iedere woningbezitter betaalt deze taks. Die bedraagt een bepaald percentage van de waarde van de woning. Dit bedrag neemt natuurlijk toe door de plaatsing van zonnepanelen.

Hoewel Van Wanrooij positief staat tegenover het plan, wil hij eerst onderzoeken of het praktisch uitvoerbaar is. De VVD-motie legde hij daarom naast zich neer. Volgens de wethouder is het namelijk erg lastig de precieze waardebepaling van zonnepanelen vast te stellen. Zo is bij taxatie lastig te bepalen waar zonnepanelen op het dak liggen, met name op platte daken die niet vanaf de straat te zien zijn. "Dan zou zo'n taxateur met een drone alle huizen moeten bekijken", aldus de wethouder. En waarom zouden andere zaken als verbeterde isolatie of dubbel glas niet meetellen voor extra belastingvoordeel, vroeg de wethouder zich dinsdag hardop af.

Hij laat echter weten dat het hooguit om 'vijf tot tien euro' per maand aan lastenverlichting gaat als het belastingvoordeel er toch komt. Via de inkomstenbelasting, geïnd door het Rijk, worden burgers in zijn ogen veel harder 'gestraft' als ze zonnepanelen plaatsen. Via het eigenwoningforfait wordt immers een bepaald percentage van de woning onder inkomsten verrekend, waarover dus belasting moet worden betaald. "Maar daar hoor je niemand over", wijst de wethouder op dit relatief onzichtbare belastingnadeel voor huizenbezitters met zonnepanelen. Van Wanrooij wilde dinsdag wel toezeggen te onderzoeken wat Boxtel kan doen om de huizenbezitter met zonnepanelen een fiscale meevaller te geven.

Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Gemeente kan en wil geen ‘vrij besteedbaar’ krediet geven aan armoedeorganisaties
Afbeelding
Video Algemeen 15 uur geleden Vrouw gewond bij woningbrand Adrianastraat
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 15:29 Boxtel kiest voor twee in plaats van drie woonlocaties voor arbeidsmigranten
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 06:57 Boxtel onderzoekt de aanleg van zonneparken in combinatie met natuur
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 06:21 Wethouder vraagt raad om geduld bij herbezinning PHS-dossier
Afbeelding
Algemeen 4 okt, 16:27 Lek Van Hornstraat gedicht; weg uiterlijk donderdag weer open voor verkeer