Afbeelding

Boxtelaren beschouwen mantelzorg niet als vrijwilligerswerk

Algemeen

Boxtel - Ruim de helft van de Boxtelaren doet vrijwilligerswerk, of geeft aan dit te hebben gedaan, blijkt uit een representatieve enquête van DeMooiBoxtelKrant. De voornaamste reden om geen vrijwilligerswerk te doen, is tijdgebrek. Opvallend is dat veel respondenten actief zijn in de mantelzorg maar dit niet zien als vrijwilligerswerk. De voornaamste redenen om wel vrijwilligerswerk te doen, zijn de sociale contacten, of het gevoel dat je anderen helpt.

Dit blijkt ook uit het soort vrijwilligerswerk dat mensen doen: zo zegt 41 procent van de ondervraagden dat zij vrijwillig actief zijn in het sociaal en cultureel werk. Slechts 2 procent van de respondenten geeft aan dat zij vrijwilligerswerk in de sector natuur en milieu doen. Die resultaten liggen in lijn met het landelijk gemiddelde.

Het argument dat vrijwilligers minder betrokken zouden zijn dan betaalde werknemers, kan in Boxtel van tafel worden geveegd. Bijna 80 procent van de ondervraagden vindt namelijk dat vrijwilligerswerk ook verplichtingen met zich meebrengt. Zeker in de zorgsector is het vrijwilligerswerk meer dan vrijblijvend een kopje koffie drinken. “Degene voor wie je het doet, rekent op je”, vat een vrijwilliger het samen.

Geen tijd
Van de mensen die geen vrijwilligerswerk verrichten, geeft ruim 70 procent aan dat dit komt omdat ze er geen tijd voor hebben. Ook dit is in lijn met de landelijke resultaten. Opvallend is dat een aantal respondenten aangeeft dat ze actief zijn als mantelzorger en daardoor geen tijd meer hebben om vrijwilligerswerk te doen. Zij zien mantelzorg dus als iets anders dan vrijwilligerswerk.

Mensen die geen vrijwilliger zijn, lijken ook niet te paaien met geld: meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat zij niet meer vrijwilligerswerk zouden doen als daar een financiële compensatie van de overheid tegenover staat. Een aantal respondenten vindt dat vrijwilligerswerk beter kan worden gedaan door betaalde krachten: “Ik heb het idee dat steeds meer werk dat vroeger betaald werd, tegenwoordig door vrijwilligers gedaan wordt.”

De meeste Boxtelaren vinden dan ook dat vrijwilligerswerk geen verplichting voor iedereen moet worden. “Als er zo veel behoefte aan vrijwilligers is, dan zouden er betaalde functies gecreëerd moeten worden”, merkt een van de respondenten op. “Er zitten genoeg mensen in de WW die een betaalde baan willen.”

De enquête is gehouden door bureau Top-Onderzoek en Tipmooiboxtel.nl. Op die website kun je je aanmelden als deelnemer aan toekomstige enquêtes.

Uit de krant