Archieffoto van de PvdA/GL-fractie uit 2014 met uiterst rechts Joost van der Pluijm, links naast hem Anja van den Einden en helemaal links Wim Reijnaerts.
Archieffoto van de PvdA/GL-fractie uit 2014 met uiterst rechts Joost van der Pluijm, links naast hem Anja van den Einden en helemaal links Wim Reijnaerts.

'Bestuurscrisis' berust volgens PvdA/GL op onhandige communicatie

Politiek

Boxtel - 'Onhandige communicatie' en 'een storm in een glas water'. Zo noemen zowel scheidend PvdA/GroenLinks partijvoorzitter Joost van der Pluijm als fractievoorzitter Anja van den Einden de commotie die is ontstaan rondom het opstappen van twee bestuursleden uit het bestuur van de Boxtelse partij. Afgelopen week viel bij de Boxtelse leden een brief op de deurmat waarin het bestuur aankondigde af te treden. De brief kwam in handen van het Brabants Dagblad.

De PvdA en GroenLinks zijn in Boxtel in 1995 een lijstverbinding aangegaan en volgens zowel Van der Pluijm als Ven den Einden staat die niet ter discussie. Wel is de partijtop aan vernieuwing toe omdat Van der Pluijm sinds eind 2016 ook voorzitter is van de regionale GroenLinks-afdeling Meierij en Maashorst. Die functie is volgens hem lastig te rijmen met het voorzitterschap in Boxtel en leidt mogelijk tot belangenverstrengeling. Daarnaast stapt Frank Geurts op als penningmeester. Hij heeft het te druk om deze rol uit te blijven oefenen. Ook Wim Reijnaerts verlaat de steunfractie.

Van een bestuurlijke crisis binnen PvdA/GL is volgens Van den Einden echter geen sprake. Volgens haar is de brief waarin de bestuursleden hun aftreden aankondigden door een interne communicatiefout te vlug verstuurd. "Dat is jammer. Het is echt een storm in een glas water. Voor mij is het gewoon het kiezen van een nieuw bestuur op de algemene ledenvergadering en klaar", aldus de fractievoorzitter. Van der Pluijm sluit zich daarbij aan: "Er vindt intern altijd wel discussie plaats over GroenLinks- en PvdA-standpunten, maar de lijstsamenwerking staat nooit ter discussie. We gaan nu in alle rust een nieuw bestuur op poten zetten."

De algemene ledenvergadering staat op 16 februari gepland. Dan wordt ook het nieuwe partijbestuur gekozen en zal blijken of de 'bestuurscrisis' inderdaad een storm in een glas water was.