Afbeelding

”Beperking of niet, iedereen moet mee kunnen doen”

Algemeen
Boxtel – Zo’n 75 regionale ondernemers waren donderdag op uitnodiging van netwerkorganisatie Brabant Onderneemt te gast bij WSD-Groep in Boxtel tijdens het evenement De Smaak van Samenwerking. Ze spraken met elkaar over het aangaan van een partnership met een sociaal werkvoorzieningsbedrijf.

Jan Simons, algemeen directeur van WSD-Groep, informeerde de gasten over de ontwikkelingen bij WSD. “We hebben nog zo’n 300 mensen binnen aan het werk en de rest (zo’n 1900) werkt inmiddels buiten: bij bedrijven, in de thuiszorg, schoonmaak, catering et cetera.”

Gastspreker Bob Hutten van Hutten Catering hield een inspirerende presentatie over de kracht van samenwerking en het belang van het betrekken van mensen met een beperking in het arbeidsproces. Hij werkt al jaren met sw-bedrijven samen en gelooft in de kracht van het individu. “Iedereen moet mee kunnen doen en ondernemers zoals wij zijn er verantwoordelijk voor om dat mogelijk te maken”, aldus Hutten. “Als je vandaag de dag een bedrijf hebt dat niet bezig is met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), mag je er niet meer zijn. Alleen maar nemen wordt niet meer getolereerd. Er komt een nieuwe tijd aan die een heel andere vorm van leiderschap vraagt. De samenwerking met WSD is er een vanuit kracht: Hoe kunnen we samen vanuit ieders eigen kracht gaan ondernemen? Er ligt een verplichting bij ons om voor die 700.000 mensen kansen te creëren.” Hij daagde de ondernemers uit om creatief te zijn en te kijken naar de kansen die er bij hen in het bedrijf liggen voor mensen die zelfstandig moeilijk aan het werk komen.

Afsluitend kregen de ondernemers de kans om voor even te ervaren hoe het is om een visuele beperking te hebben. Geblinddoekt proefden zij een voor-, hoofd- en nagerecht, bereid door Hutten Catering, geserveerd door de medewerkers van WSD-Groep en begeleid door een blinde WSD-medewerker. Reactie van een ondernemer na afsluiting: “Deze middag heeft mij enorm geïnspireerd. Ik was onbekend met het werk van WSD en wat zij doen om mensen met een beperking aan het werk te krijgen. Er zijn nog veel onbenutte kwaliteiten waar wij als ondernemers gebruik van kunnen maken.”

Uit de krant