Logo mooiboxtel.nl
Algemeen nieuws

52-jarige Boxtelaar opgepakt voor betrokkenheid in grootschalig communicatienetwerk criminelen

  Politie
Een arrestatieteam van de politie drong vrijdagavond de woning van de 52-jarige man binnen.  | Fotonummer: 1032bd
Een arrestatieteam van de politie drong vrijdagavond de woning van de 52-jarige man binnen.

*UPDATE 21.25 uur* Boxtel - Politie en het Openbaar Ministerie hebben een doorbraak bereikt in het onderscheppen en ontsleutelen van versleutelde communicatie tussen criminelen. Bijna 260.000 berichten konden zo bekeken worden. Spil in het web waren een 46-jarige man uit Lingewaard, en zijn compagnon, een 52-jarige man uit Boxtel, die de criminelen via hun bedrijf versleutelde telefoons leverden. De Boxtelaar werd vrijdagavond in zijn woning aan de Deken Broekmanlaan aangehouden. In totaal heeft het onderzoek geleid tot veertien aanhoudingen. De politie sluit een aantal van 100 aanhoudingen in totaal niet uit.

Criminelen dachten veilig te kunnen communiceren met de zogeheten cryptofoons, die gebruik maakten van de applicatie Ironchat. Experts van de politie in Oost-Nederland zijn er in geslaagd om toegang te krijgen tot deze communicatie en deze te ontsleutelen. Hierdoor heeft de politie enige tijd live mee kunnen kijken met de communicatie tussen criminelen.

Cybercrime
Het datacentrum waarover de versleutelde communicatie plaatsvond, is ontdekt nadat de politie in Oost-Nederland, in een onderzoek naar witwassen, de leverancier van de cryptofoons op het spoor kwam. Met deze duizenden euro's kostende telefoons kunnen alleen chatberichten worden verstuurd. Door het gebruik van een eigen computerserver die de communicatie versleutelde, werd het dataverkeer onzichtbaar voor ieder ander dan de zender en ontvanger.

De politieactie werd gestart nadat er voldoende concrete aanwijzingen waren dat de man uit Lingewaard cryptofoons verkocht aan criminelen. De buitgemaakte informatie kan leiden tot beslissende doorbraken in lopende onderzoeken. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om nieuwe strafrechtelijke onderzoeken op te starten. Op deze manier is er bewijs in lopende onderzoeken verkregen en kunnen nieuwe criminele activiteiten gestopt worden.

De server en website van de aanbieder van de cryptofoons zijn inmiddels offline gehaald. Dit belangrijke communicatiekanaal, waarmee criminelen zich onbespied waanden, behoort hiermee tot het verleden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>