Afbeelding

Diploma voor musicalsterren Geert Hoes

Algemeen
Boxtel - Twaalf weken lang werkte acteur Geert Hoes intensief met ‘zijn’ musicalkinderen tijdens de workshops ‘Acteren Doe Je Zo!’. Vorige week woensdag ontvingen zij allemaal hun musicaldiploma; een feest voor de leerlingen en hun ouders. Nu staan zij én Geert te trappelen voor Fase II. "Ik ben erg trots op wat de kinderen nu al hebben bereikt."

Maar wat graag lieten de kinderen hun ouders woensdag zien wat ze in de laatste drie maanden hebben geleerd. Zo werd er van de jongste groep, kinderen van vijf tot en met zeven jaar, een film vertoond, waarin zij tijdens een paar lessen gevolgd waren en speelden de leerlingen van de groep vanaf acht jaar scènes uit ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, droegen zij monologen voor en speelden scènes met verschillende emoties. Geert: "Dat was erg leuk voor de ouders en voor de kinderen. Zij zijn er helemaal klaar voor om nu met mij Fase II in te gaan, waarin we een musical instuderen." De twee groepen studeren los van elkaar dezelfde musical in en worden voor de uitvoering samengevoegd. Ze gaan dan op hun eigen niveau doelgericht met een script, scènes en zang aan de slag, en werken zo naar de optredens toe. Waar deze zullen plaatsvinden, is nog niet zeker, er zijn verschillende podia die hiervoor interesse tonen. De kinderen worden in deze fase tijdens het traject met de camera gevolgd vanaf de eerste les tot de musical. Hiervan wordt een documentaire gemaakt die voor de uitvoeringen wordt vertoond.

Wat begon met een goed idee, groeide uit tot een professionele aanpak. "Ik wilde dit al heel lang graag doen, maar dan moet je het wel goed aanpakken", vertelt Geert. "Daarom heb ik me eerst helemaal toegelegd op de invulling en vormgeving van de lessen." Zo werkt hij voor de zang- en danslessen samen met gastdocenten van de musicalopleiding van Frank Sanders uit Amsterdam. Daarnaast krijgen de kinderen ook allerlei trainingen zoals improvisatie- en emotietraining. "Toen er genoeg aanmeldingen waren, zijn we vol enthousiasme aan de slag gegaan." Er volgden ‘twaalf ontzettend leuke weken’ waarin de kinderen de basisbeginselen van het acteren werd bijgebracht. "Van daaruit gingen we steeds een stapje hoger. Met de jongste groep deden we dat spelenderwijs met name in de vorm van zang- en danslessen, omdat zij vaak nog niet kunnen lezen. De oudere kinderen kregen hierin ook les, maar werkten ook met echte scripts. Iedereen was zo enthousiast en gemotiveerd om te leren, dat was echt een feest."

"We hebben mooie dingen meegemaakt en echt een ontwikkeling doorgemaakt", aldus Geert. "De groep werd erg hecht; de kinderen kregen onderling een band en spraken ook thuis met elkaar af." Geert benadrukt dat er echt hard hewerkt is en dat dat lang niet altijd makkelijk was voor de leerlingen. "Er waren kinderen bij die bleven oefenen, tot huilens toe, omdat ze het zo moeilijk vonden of omdat ze onzeker waren. Als zij dan dan met een grote glimlach op hun gezicht weer naar buiten gaan, heb je iets bereikt. Ze hebben er zoveel zelfvertrouwen van gekregen. Van ouders kreeg ik regelmatig te horen: ‘Ik weet niet wat je met mijn kind hebt gedaan, maar hij is zo veranderd!’ Ik ben de ouders ook erg dankbaar dat zij mij het vertrouwen gaven om zo met hun kinderen te mogen werken."

Fase II start op 1 april. Er komen nog steeds nieuwe aanmeldingen binnen. "We bekijken nieuwe of kinderen kunnen instromen of dat we een nieuwe groep voor ze gaan opzetten. Ze worden bij binnenkomst door ons getest en op basis daarvan delen we ze in. Nieuwe aanmeldingen zijn dus welkom. Dat kan via theaterworkshop@intershow.nl. De lessen zijn op woensdag van 13.00 tot 15.00 uur voor kinderen van vijf tot en met zeven jaar, van 15.00 tot 17.00 uur voor de oudere kinderen. Bij veel animo is er plek voor een derde groep van 18.00 tot 20.00 uur. De lessen worden gegeven bij B-town in het Ursulaklaaster aan de Baroniestraat in Boxtel. Ze kosten 15 euro en duren twee uur. Voor drinken en iets lekkers wordt gezorgd.

Uit de krant