Afbeelding

De Dommelbimd in Het Groene Woud: dat is burgerparticipatie pur sang

Algemeen

Boxtel - Directeur Jan Baan van Brabants Landschap heeft maandag de gronden van het Boxtelse natuurlandschap de Dommelbimd overgedragen aan de Stichting Dommelbimd. De stichting, bestaande uit betrokken burgers, kreeg het benodigde geld, bijna 300.000 euro, bij elkaar via de verkoop van certificaten, een crowdfundactie en steun van overheden, organisaties en talrijke particulieren. Daarmee heeft ‘burgerparticipatie’ in Het Groene Woud een nieuwe dimensie gekregen.

De overdracht aan de stichting vond plaats midden in de Dommelbimd, in het bijzijn van zo’n 150 genodigden. Onder toeziend oog van notaris Van Rosmalen, gedeputeerde Johan van den Hout en Roel Feringa, directeur Natuur en Biodiversiteit van het ministerie van Economische Zaken, zetten Baan, Dommelbimd voorzitter Sylvia van Gulik en haar mede-bestuursleden Toine Cooijmans en Joost van Liebergen hun handtekening onder de overeenkomst. Een groep ooievaars, die zich op dat moment hoog boven de Dommelbimd liet zien, gaf per toeval een symbolisch tintje aan dit feestelijke moment waarop de stichting een nieuwe fase inging.

Het avontuur ‘Dommelbimd’
“Het maakt ons trots dat de staatssecretaris ons initiatief als voorbeeld ziet over hoe burgers zich actief kunnen inzetten voor natuurbehoud”, vertelde Van Gulik tijdens haar speech. Ze verhaalde ook over hoe het begon, het ‘avontuur’ dat ze in 2013 samen met twee mede-initiatiefnemers uit Boxtel aanging, toen de Dommelbimd, een gebied van 6,5 hectare, in de openbare verkoop kwam. Om de waardevolle natuur nabij Kasteel Stapelen veilig te stellen voor de toekomst en toegankelijk te maken, zochten de drie naar mogelijkheden om het gebied aan te kopen. Brabants Landschap was bereid om de aankoop voor te financieren.

Met een duidelijke visie op beheer en gebruik van het gebied - nu en in de toekomst - compleet met plannen voor ‘ruimte voor educatie’, kreeg de stichting veel handen op elkaar en kwam er geld binnen om de voornemens te financieren. Van Gulik benadrukte dat het succes van dit burgerinitiatief dan ook onlosmakelijk is verbonden met de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers, donateurs, certificaathouders en betrokken organisaties, waaronder Het Groene Woud.

De Dommelbimd overgedragen aan gelijknamige stichting
“De Dommelbimd is ‘van, voor en door’ de burgers”, vertelde Jan Baan van Brabants Landschap. Dat Brabants Landschap de voorfinanciering op zich nam, kwam volgens Baan mede door de bezieling van de initiatiefnemers. “Zij hebben geen project verkocht, maar een overtuiging. En hun aanpak inspireert ons. Als natuurbehoud en -beheer op deze plek en op deze manier kan, waarom niet ook op een andere locatie?” Voor gedeputeerde Johan van den Hout is de Dommelbimd hét bewijs dat een terugtredende overheid zaken met een gerust hart aan particulieren kan overlaten: “We hebben het op het provinciehuis al over ‘een Dommelbimdje’ als we projecten door burgers zelf laten doen en wij ‘slechts’ faciliteren.” Roel Feringa van het ministerie van Economische Zaken was eveneens vol lof: “Natuur is ‘van de mensen’. Hier zie je dat in optima forma terug. Sylvia (van Gulik, red.) zei het al eerder: elk dorp in Nederland zou zijn eigen Dommelbimd moeten hebben.”

Na de formele handelingen reikte Feringa de allerlaatste certificaten uit aan burgers en bedrijven, die met de koop direct hebben bijgedragen aan het behoud van dit Boxtelse natuurgebied. Daarna stond een rondwandeling door de Dommelbimd op het programma. Verspreid door het gebied gaven leerlingen van het Jacob Roelandslyceum en studenten van de HAS voorlichting over hun (biologie)onderzoek naar planten en dieren in de Dommelbimd. Leerlingen van het Baanderherencollege klusten aan de bouw van een buitenbiologielokaal. Even verderop demonstreerden vrijwilligers van Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) hoe ze de laaggelegen graslandjes (beemden) met een zeis maaiden voor een grotere diversiteit aan bijzondere planten. Zo werd meteen zichtbaar dat de Dommelbimd van en voor iedereen is.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant