(Archieffoto: Lawrence Lustig/PDC)
(Archieffoto: Lawrence Lustig/PDC)

Van Gerwen toch sportman van het jaar, als het aan het publiek ligt

Algemeen

Liempde - Darter Michael van Gerwen moet toch sportman van het jaar worden, althans, dat blijkt uit het resultaat van de ‘Sportpublieksprijs 2016’. Ruim 82 procent van de 2.200 stemmers koos voor de oud-Boxtelaar als Sportman van het jaar 2016. Hoe betrouwbaar de poll is blijft gissen, maar de bedenker, Liempdenaar Arno van Son, verzekert ons ervan dat het merendeel van de stemmers niet uit Boxtel of Van Gerwen’s huidige woonplaats Vlijmen komt.

Het besluit van NOC*NSF om Van Gerwen niet te nomineren voor de verkiezing tot Sportman van het Jaar 2016 leidde tot veel onbegrip. De verkiezing vindt plaats tijdens het Nationale Sportgala en kent prijzen in verschillende categorieën, maar geen publieksprijs. Daarom besloot Liempdenaar Arno van Son het zelf maar te doen.

Hij registreerde de domeinnaam www.sportpublieksprijs.nl en promootte de afgelopen maand zijn website op sociale media. Ruim 2.200 mensen, het merendeel uit de randstad en Amsterdam in het bijzonder (15 procent). Van Son begrijpt zelf ook wel dat zijn peiling niet representatief is, maar Van Gerwen eindigde met zo’n enorme voorsprong op de concurrentie dat het zeker iets zegt over wat ‘de Nederlander’ vindt. “Het is een ludieke verkiezing met een knipoog naar NOC*NSF. Als zij het niet doen, doen wij het zelf wel”, lacht Arno. “En als er volgend jaar geen publieksprijs is, dan doen wij het zelf gewoon weer!”

Bij de vrouwen eindigde Daphne Schippers volgens ‘het publiek’ op de eerste plaats met 39 procent van de stemmen. Het nationale dameshandbalteam wint de sportpublieksprijs 2016 voor het beste team (50 procent).

Uit de krant