Wordt Esch in de toekomst 'geadopteerd' door Boxtel?
Wordt Esch in de toekomst 'geadopteerd' door Boxtel? Foto: E.D. Evenementenbegeleiding

Bestuurskracht te zwak; inwoners Haaren spreken zich op 4 oktober uit over opsplitsing

Algemeen

Den Bosch/Haaren - De gemeente Haaren is bestuurlijk te zwak om te blijven voortbestaan. Dat is de conclusie van een door de provincie aangestelde commissie die de bestuurlijke draagkracht van de gemeente onderzocht. Deze week werden de resultaten gepresenteerd. Met het rapport komt een opsplitsing, en daarmee een eventuele herverdeling van Esch bij Boxtel, een stap dichterbij. Op 4 oktober krijgen alle inwoners de gelegenheid zich uit te spreken inzake een herindeling.

Met name de slagkracht van de gemeente in regionale en provinciale samenwerking wordt door de commissie in twijfel getrokken. Intern heeft de gemeente haar zaken wel op orde, zo luidt de conclusie. Ironisch genoeg noemt de commissie als belangrijke reden voor de verminderde bestuurlijke draagkracht de discussie over de toekomst van de gemeente. Hierdoor neemt de bereidheid van naburige gemeenten om met Haaren samen te werken af, aldus het rapport.

De gemeente Haaren plaatste een uitgebreide reactie op haar website. Daarin wordt de commissie onder meer gewezen op het feit dat geen bestuurskrachtonderzoek uitgevoerd is in de omliggende gemeenten. “Het feit, dat het onderzoek zich alleen richt op de gemeente Haaren en niet op de overige betrokken gemeenten, maakt dat er geen volledig en afgewogen beeld ontstaat. Juist het zicht op alle factoren die inwerken op de toekomst van Haaren (en dus ook die van de buurgemeenten) is van belang voor onze inwoners”, vindt het college van Haaren.

Op 4 oktober zijn de Haarenaren zelf aan zet. Iedereen die ouder dan 16 is, kan zijn mening laten horen in de op stapel staande burgerpeiling. Deze peiling is niet bindend. Indien voor een opsplitsing gekozen wordt, wordt gemikt op de datum 1 januari 2022.

Uit de krant