De eerste voorbereidende werkzaamheden aan de Boxtelse Markt begonnen in maart.
De eerste voorbereidende werkzaamheden aan de Boxtelse Markt begonnen in maart.

Wethouder belooft efficiëntere aanbestedingsprocedures

Politiek

Boxtel - “Ik zou zelf óók graag weten hoeveel aanbestedingen aan Boxtelse bedrijven gegund worden.” Die woorden sprak wethouder Herman van Wanrooij dinsdagavond tijdens de raadsvergadering nadat de BALANS-fractie hem vroeg naar de voortgang wat betreft verbeteren van de gemeentelijke aanbestedingsprocedures. De wethouder laat weten dat het momenteel lastig is om bij te houden welk percentage van alle aanbestedingen naar Boxtelse, of regionale bedrijven gaat. Wel geeft hij aan dit medio 2019 waarschijnlijk wel te kunnen.

In de loop van dit jaar en het begin van 2019 wordt namelijk een nieuwe inkoopkalender opgetuigd, waarmee aanbestedingen op ieder moment en altijd actueel inzichtelijk zijn. Volgens Van Wanrooij duurt dit enige tijd omdat het een enorm karwei is om de overstap te maken. Dit komt omdat Boxtel ervoor kiest niet alleen nieuwe, maar ook lopende aanbestedingen via het nieuwe systeem actueel en inzichtelijk wil maken.

De BALANS-fractie vroeg zich ook af of de gemeente op dit moment kandidaten met afgewezen aanbestedingen proactief benadert. Zo zouden de ondernemers hun plannen en procedures in het vervolg kunnen verbeteren, is de gedachte. Daar kon de wethouder kort in zijn: “Dat gebeurt slechts sporadisch, en meestal enkel als de ondernemer er om vraagt.” Hij geeft toe dat Boxtel daarin best proactiever mag en zal worden met de invoering van de inkoopkalender en de daarbij aangestelde inkoopconsulent.

Keistampers combinatie
Ook ging de wethouder specifiek in op het stuklopen van aanbesteding van de werkzaamheden aan de Boxtelse Markt aan de Boxtelse Keistampers Combinatie. Deze club Boxtelse bedrijven had zich ingeschreven voor de renovatie van de Markt, maar is volgens Van Wanrooij nog ‘onvoldoende tot wasdom’ gekomen. “We hadden verwacht dat de kartrekker een beter plan van aanpak zou indienen. Nu waren niet alle garanties ook daadwerkelijk gedekt”, geeft hij aan.

Uit de krant